Krsto Perović / - MINISTARSTVO ODBRANE
11/10/2023 u 18:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perović u Briselu: Saveznice uće nastaviti da pružaju političku i praktičnu pomoć Ukrajini

Ministri odbrane su se danas po prvi put sastali u okviru Savjeta NATO-Ukrajina, formiranog na nedavno održanom Samitu u Viljnusu, kako bi se bliže upoznali sa aktuelnom situacijom na terenu i, shodno tome, donijeli odluke neophodne za nastavak pružanja konkretnih vidova podrške Ukrajini

Državni sekretar Ministarstva odbrane Krsto Perović učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane koji se, 11. i 12. oktobra 2023. godine, održava u sjedištu NATO u Briselu, Kraljevina Belgija

Sastankom predsjedava generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Kompleksna bezbjednosna situacija na evropskom kontinentu ukazala je na važnost kontinuiranog odgovora svih saveznica, koje su tokom proteklih mjeseci demonstrirale zavidan nivo jedinstva, što jasno ukazuje na odlučnost Alijanse da se suprotstavi svim bezbjednosnim izazovima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministri odbrane su se danas po prvi put sastali u okviru Savjeta NATO-Ukrajina, formiranog na nedavno održanom Samitu u Viljnusu, kako bi se bliže upoznali sa aktuelnom situacijom na terenu i, shodno tome, donijeli odluke neophodne za nastavak pružanja konkretnih vidova podrške Ukrajini. 

Takođe, ministri su poslali jasnu i nedvosmislenu poruku da sve saveznice stoje čvrsto uz Ukrajinu u njenim nastojanjima da očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

Perović je naglasio da je protekli Samit označio novo poglavlje u odnosima sa Ukrajinom, budući da će odluke donijete tom prilikom trasirati pravac buduće saradnje Alijanse sa ovom zemljom. 

Istakavši važnost donošenja višegodišnjeg paketa podrške, on je kazao da će saveznice u predstojećem periodu nastaviti da pružaju, kako političku, tako i neophodnu praktičnu pomoć Ukrajini.   

- U tom konteksu, on je naglasio da je Crna Gora do sada uputila značajna sredstva za pomoć ovoj zemlji.  Takođe, istakao je da ćemo i u narednom periodu nastaviti da podržavamo ukrajinski narod, a imajući u vidu da je stabilnost Ukrajine od važnosti za sveukupnu evroatlantsku bezbjednost, naveode iz Ministarstva.

U sjedištu Alijanse, uoči sastanka ministara odbrane, održan je i sastanak Kontakt grupe za podršku Ukrajini, koju predvode SAD. 

To je, takođe, bila prilika da se, shodno izvršenim procjenama, sagledaju modaliteti dalje pomoći Ukrajini. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:04