Bečić - Pič / - VLADA CRNE GORE
12/01/2024 u 15:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pič: Nova Vlada napravila izvrstan početak

Most saradnje između bezbjednosti, policije i vojske mora postojati i drago mi je da ste prepoznali važnost uvezivanja ovih organa, a ono što smatram naročito značajnim jeste što je ova Vlada jasno posložila prioritete, izjavio je specijalnim izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan na sastanku sa Bečićem

Nova Vlada Crne Gore napravia je izvrstan početak, istakao je specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič na sastanku sa zamjenikom premijera i potpredsjednikom Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, Aleksom Bečićem.

- Most saradnje između bezbjednosti, policije i vojske mora postojati i drago mi je da ste prepoznali važnost uvezivanja ovih organa, a ono što smatram naročito značajnim jeste što je ova Vlada jasno posložila prioritete, pogotovo u dijelu vladavine prava, pitanja koje je vitalno i ključno za budućnost vaše zemlje, izjavio je Pič i izrazio spremnost i posvećenost UK da zajedničkim snagama izvojevamo pobjedu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. 

Bečić je istakao da mu pričinjava zadovoljstvo što se sastao sa visokim zvaničnikom Ujedinjenog Kraljevstva i velikim prijateljem Crne Gore, dodajući da se rado sjeća njihovog prvog susreta prije dvije godine, kada je Lord Pič tek imenovan za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. 

Zahvalivši se na prijateljskim i optimističnim riječima, Bečić je izrazio veliko zadovoljstvo onim što je do sad učinjeno, imajući u vidu činjenicu "da je nova vlast obezbijedila punu funkcionalnost Ustavnog suda nakon tri godine, Sudskog savjeta nakon dugog niza godina, izabrana je prva guvernerka Centralne banke u istoriji, tako da je i ta institucija izašla iz v.d. stanja".

- Uspjeli smo, velikim naporima, da Crna Gora izbjegne sivu listu Manivala, usvojili smo zakone koji su bili na čekanju duži period, a ono na čemu posebno insistiram jeste evidentna svakodnevna odlučna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Svjedočili smo gotovo svakodnevno brojnim procesuiranjima, hapšenjima, zaplijenama i odlučno ćemo nastaviti. Najvažnije je da u Crnoj Gori više nema nedodirljivih i da konačno kriminalci i kriminalne grupe osjećaju strah od institucija sistema, podvukao je Bečić

S tim u vezi, kadrovska jačanja su neophodna jer su deficiti brojni, imajući u vidu starosnu strukturu i broj neraspoređenih policijskih službenika, a posebno se moraju ojačati kapaciteti i samim tim podići rezultati organizacionih jedinica koje se bave unutrašnjom kontrolom, antikorupcijom i praćenjem životnog stila, imovine i prihoda policijskih službenika, jer vraćanje sistema vrijednosti i moralnosti jeste imperativ i temelj svake zdrave reforme, navodi on. 

- Želim istinsku promjenu, a ne zamjenu. Nas ne interesuje ni ime kriminalne grupe ni ime pojedinca, jer nemamo obavezu prema bilo kome osim prema svojoj državi i građanima Crne Gore. Ono što mene interesuje jeste da kao država hrabro i odlučno nastavimo i ovaj proces i ovu borbu dovedemo do kraja, jer od države niko ne može biti jači, istakao je Bečić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 04:29