Пицула / Arhiva
23/04/2022 u 19:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пицула: Хапшење Меденице окидач за борбу против криминала и корупције

Извјестилац Европског парламента за Црну Гору поручује да је потребно стабилно правосуђе за обрачун са криминалом

Привођење Весне Меденице има потенцијала да послужи као окидач за разбијање дугог и чврстог ланца корупције и организованог криминала, истиче за Нову М извјестилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула. Пицула се осврнуо и на формирање мањинске владе, те коментарисао  да ли постоји страх да ће већи број ресора послужити за поткусуривање партијских интереса и кадрирање по дубини.

Европске институције су дуго упозоравале на дјеловање бивше предсједнице Врховног суда Весне Меденице, због чега не чуди оштра реакција јавности, истиче за НОВУ М извјестилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула.

 - У сваком случају, ово привођење има потенцијала да послужи као окидач за разбијање дугог и чврстог ланца корупције и организованог криминала. Лука Бар, за људе који се баве организованим криминалом већ дуго представља бесцаринско подручје, подручје безвлашћа. С друге стране у Луци Бар је неколико пута разбијен ланац кријумчарења робом и сваки пут је то било обиљежено натписима како је то крај, али у најбољем случају ради се о почетку краја, јер хоботница корупције има дуге краке - оцијенио је он.

Извјестилац Европског парламента за Црну Гору поручује да је потребно стабилно правосуђе за обрачун са криминалом.

 - Преко је потребно да правда и судство у Црној Гори продишу у неконтаминираном окружењу и заиста се надам да ће све корумпиране особе на положајима што прије бити уклоњене из судства - додао је.

Пицула се осврнуо и на формирање мањинске владе, која ће, према ријечима мандатара Дритана Абазовића, имати 20 министара, што је рекорд од обнове независности. 

 - Што се тиче партијског запошљавања, објективност дубинске процјене, транспарентност и демократичност требале би бити прве тачке које би требало одредити успјешност рада владе. Нови мандатар говори о томе да је потребно помирење. Ја сматрам да је политичка ширина коју имају добра, како би се макар покушале прескочити непремостиве препреке, у том смислу, добро би било имати владу која би прескочила и осигурала што ширу подршку за неке важне реформске захвате, који су Црној Гори пријеко потребни. Међутим, хоће ли имати снаге за такво поступање остаје да се види - навео је Пицула.

Сједница Скупштине на којој би требало да буде изгласана нова влада заказана је за 28. април.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:36