Picula i Bilčik / - PICULA I BILčIK
13/12/2022 u 09:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Picula i Bilčik: Rezultati glasanja u Skupštini mogli bi Crnu Goru gurnuti u duboku političku krizu, izdignite se iznad podjela

Oni su apelovali na sve političke subjekte u zemlji da se uzdignu iznad svojih podjela i odmah ponovno uspostave funkcionalnost demokratskih institucija u skladu s ustavnim načelima

Nakon što su zastupnici u Skupštini Crne Gore juče usvojili novi zakon kojim se ograničavaju ovlasti Predsjednika Crne  Gore i nisu uspjeli imenovati nove sudije Ustavnog suda, voditelj delegacije za Crnu Goru Vladimir Bilčik (EPP, Slovačka) i stalni izvjestitelj za Crnu Goru Tonino Picula (S&D, Hrvatska), oglasili su se saopštenjem u kojem su pozvali političke lidere da ispune očekivanja građana i da rade na posvećenosti EU članstvu.

-Obaviješteni smo o rezultatima glasanja u Skupštini Crne Gore. Ovim putem izražavamo svoje duboko razočaranje neuspješnim pokušajem da se imenuju sudije Ustavnog suda i usvajanjem Zakona o izmjenama Zakona o Predsjedniku Crne Gore. Razočarani smo što hitno mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o izmjenama Zakona o Predsjedniku Crne Gore, objavljeno 9. decembra, nije uzeto u obzir tokom glasanja. Usvajanje izmjena od strane 41 zastupnika vladajuće većine direktna je prijetnja dugogodišnjim evropskim ambicijama Crne Gore, uključujući i poštivanje načela ustavnosti i vladavine prava. Rezultati glasanja prijetnja su procesu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji i mogli bi Crnu Goru gurnuti u dugačku političku krizu i ustavni haos, navodi se u saopštenju.

Oni su apelovali na sve političke subjekte u zemlji da se uzdignu iznad svojih podjela i odmah ponovno uspostave funkcionalnost demokratskih institucija u skladu s ustavnim načelima.

- Pozivamo političke lidere da ispune očekivanja velike većine građana Crne Gore koji podržavaju europsku budućnost zemlje, tako što će raditi na posvećenosti EU članstvu i ubrzati reforme potrebne za integraciju u EU. Na našu veliku žalost, nijedno pregovaračko poglavlje nije zatvoreno u posljednjih pet godina. Razvoj političke situacije u Crnoj Gori u nekoliko posljednjih mjeseci doveo je u pitanje poziciju zemlje kao predvodnika procesa pridruživanja EU. Zato ovim putem pozivamo na brz politički dogovor kojim će završiti mandat ove vlade bez ikakvih odgađanja i otvoriti put za nove izbore za Skupštinu Crne Gore- zaključ7uje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 20:28