Тонино Пицула / PIXSELL - LUKA STANZL/PIXSELL
17/02/2022 u 07:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пицула: Нова влада да се посвети поглављима 23 и 24

Посланик Европског парламента рекао је да је у вези напретка на путу ка ЕУ одговорност на властима у Подгорици. Како је истакао, треба видјети како ће протећи избор нове владе и њене прве потезе

Извјестилац Европског парламента (ЕП) Тонино Пицула рекао је да би добро било када би се нова влада окушала, уз стабилну подршку постојећег парламента, у областима које се тичу поглавља 23 и 24, а то су темељна права, реформа правосуђа, те борба против корупције и организованог криминала. Пицула је то рекао у емисији -Фокус- на ТВЦГ у сриједу вече, преноси портал РТЦГ.

Посланик Европског парламента рекао је да је у вези напретка на путу ка ЕУ одговорност на властима у Подгорици. Како је истакао, треба видјети како ће протећи избор нове владе и њене прве потезе. 

- Нема никакве сумње да треба подржати све оно што ће представљати отклањање блокаде која је довела до пада претходне владе и све оно што ће учинити црногорске институције функционалнијима у односу на протекли период. Уколико се то догоди, ја сам сигуран да ће услиједити политичка подршка партнера Црне Горе из Европске уније - нагласио је Пицула. 

Он је рекао да примијетио истраживања која говоре да у Црној Гори расте апатија, то јест незадовољство грађана радом институција. 

- На политици је да отклони те дефиците - казао је Пицула. 

Он наводи да није неко ко може да даје суд о разговорима који се воде везано за формирање нове владе, али подршка ће бити дата онима који ће остати на трагу досадашње спољнополитичке орјентације Црне Горе и који ће показати ту врсту амбиције, и поткријепити то конкрентим потезима. 

- Добро би било када би се нова влада, уз стабилну подршку постојећег парламента, окушала у ономе на шта се фактички обавезала, а то су по новој методологији поглавља 23 и 24, односно темељна права, реформа правосуђа, борба против корупције и организованог криминала. То би представљало индикаторе који ће свједочити да Црна Гора наставља оним путем којим је и дошла до тога да буде земља најнапреднији кандидат на путу ка ЕУ. Надам се да неће више бити губљења времена - рекао је Пицула. 

Саговорник ТВЦГ је рекао да је политика проширења постала помало успутна европска политика, јер постоји велики број криза које су обиљежиле функционисање ЕУ посљедњих неколико година. Како је рекао, ако западни Балкан буде препуштен самом себи, онда је могуће мијешање трећих актера. 

- Француско предсједавање имаће ипак акценат на обнови интереса ЕУ за западни Балкан, превасходно из перспективе јачања безбједносне архитектуре - казао је Пицула. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:46