Tonino Picula / - INSTAGRAM
18/10/2023 u 15:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Picula: SPC se koristi kao sredstvo uplitanja u političke procese u Crnoj Gori

U usvojenom Izvještaju Evropski parlament napominje da je politička situacija u Crnoj Gori kontinuirano opterećena blokadama, a političkom scenom dominiraju unutrašnji sukobi i političke turbulencije

Hrvatski poslanik Tonino Picula ocijenio je da se Srpska pravoslavna crkva koristi kao sredstvo uplitanja u političke procese u Crnoj Gori, kao i da je ona aktivan politički faktor u zemlji.

Sa 529 glasova za, 51 glasom protiv i 53 uzdržana, Evropski parlament je danas izglasao Izvještaj o napretku Crne Gore za 2022. godinu, posljednji u ovom mandatu Evropskog parlamenta, čiji je autor kao izvještač hrvatski poslanik Tonino Picula. .

Picula je sa žaljenjem izjavio da očekuje i nada se da će imati priliku da svoj poslednji govor o Izvještaju o napretku Crne Gore započne čestitkom Podgorici što je privela kraju duge, zahtjevne i iscrpne pregovore o članstvu i zajedničkim obilježavanjem zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja: ​​

EP usvojio Piculine amandmane: Popis sprovesti nakon što se okonča politička kriza

- Nažalost, aktuelna situacija, kakva je danas, u velikoj mjeri je opovrgla moja, i ne samo moja očekivanja. Iako je Crna Gora otvorila sva pregovaračka poglavlja, nijedno od njih nije zatvoreno u poslednjih šest godina - ocijenio je on.

Formalno, ona je, kako je dodao, i dalje lider procesa evropske politike proširenja. U praksi, proširenje EU dobilo je novi politički značaj nakon ruske agresije na Ukrajinu, lista kandidata se proširila, ali su skoro sve ostale zemlje napredovale u odnosu na svoje ranije pozicije, dok je Crna Gora propustila svoje prilike.

U usvojenom Izvještaju Evropski parlament napominje da je politička situacija u Crnoj Gori kontinuirano opterećena blokadama, a političkom scenom dominiraju unutrašnji sukobi i političke turbulencije. Podrška napretku ka članstvu, kako je naglasio, često je bila ograničena samo na formalne deklaracije, dok su neki izabrani politički predstavnici bili portparoli politike spoljnog miješanja.

- I Evropski parlament je pozdravio rezultate svih izbora koji su se u međuvremenu održali u Crnoj Gori i poštovali smo legitimitet svih izabranika koje su im povjerili građani Crne Gore. Jednako tako, EP poštuje volju skoro 80 ​​odsto građana Crne Gore koji nedvosmisleno podržavaju pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji. Ova informacija treba da obavezuje sve političke aktere u Crnoj Gori i može poslužiti kao kohezioni faktor u visoko polarizovanom društvu, rekao je Picula.

Istovremeno, ističe se uloga Srpske pravoslavne crkve, koja je, nažalost, aktivan politički faktor u Crnoj Gori, a često se koristi i kao sredstvo spoljnog uplitanja u unutrašnje političke procese.

- U izvještaju se takođe uredno bilježi i pozitivno ocjenjuje da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa zajedničkom spoljnom politikom EU, uključujući i sankcije Rusiji. Pozdravljaju i imenovanje troje novih sudija Ustavnog suda kao korak ka rješavanju ustavne krize, a Izvještaj bilježi napredak u prevenciji korupcije i pozitivan trend u radu Agencije za prevenciju korupcije - navodi Picula.

Pozitivno je ocijenjeno i usvajanje nove strategije reforme javne uprave za period od 2022. do 2026. godine, ali je konstatovan i nedostatak napretka u njenoj primjeni.

Pored toga, predstavnici pozdravljaju uvođenje strožih kazni za napade i prijetnje novinarima i uspostavljanje ad hoc komiteta za praćenje nasilja nad novinarima.

- Konstatovano je i potpisivanje ažuriranog sporazuma između EU i Crne Gore o operativnoj saradnji u upravljanju granicom sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (Frontek), a posebno se pozdravlja odluka o okončanju programa državljanstvo po investiciji. Svi ovi pozitivni koraci značili bi mnogo više kada bi se paralelno radilo na otklanjanju sistemskih problema, prije svega uočenih u mjerilima u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i pravosuđe, navode u Izvještaju.

Picula se osvrnuo i na pitanje sprovođenja popisa stanovništva, još jednog važnog faktora u obezbjeđivanju stabilnosti u Crnoj Gori:

- Da bismo otklonili svaku sumnju u popis stanovništva, ne govorimo o njegovom bojkotu, već podržavamo sprovođenje popisa stanovništva. Popis stanovništva kao doprinos razvojnoj politici svake zemlje. Ono što predlažemo je da se lista ne koristi kao još jedno političko sredstvo za dalje polarizaciju društva - dodao je Picula.

Uklanjanje političkih blokada bio bi, kako dodaje, konstruktivan preduslov za njegovo održavanje na otvoren i transparentan način, bez ikakvog političkog uplitnja”.

- Nadam se da će Crna Gora u narednom mandatu razviti sve svoje kapacitete i uspjeti da u praksi, a ne samo deklarativno, prevaziđe unutrašnje podjele i da se istinski posveti ostvarenju postavljenih ciljeva. Ne zbog EU, već prije svega zbog građana Crne Gore - zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:35