/ Писонеро Хернандез (фото: Ец.еуропа.еу)
19/02/2022 u 20:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Писонеро: ЦГ није испоштовала препоруке како би се избјегла политизација Тужилачког савјета

Истиче и да у циљу даљег напредовања на свом путу ка ЕУ и испуњавања привремених мјерила за Поглавље 23, Црна Гора треба да оствари даљи напредак у реформама владавине права

Европска комисија (ЕК) упозната је са одлуком Тужилачког савјета, главног органа који управља тужилачким системом и каријером тужилаца, казала је портпаролка ЕК Ана Писонеро Хернандез, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

У одговору достављеном ТВЦГ поводом разрјешења специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића и још девет државних тужилаца, Писонеро наглашава да Црна Гора није у потпуности испоштовала све препоруке како би се избјегла политизација Тужилачког савјета. У Бриселу позивају и да се сва питања истакнута у накнадном мишљењу Венецијанке комисије ријеше “у потпуности и као питање приоритета”.

-Како се истиче у посљедњем Годишњем извјештају Европске комисије о Црној Гори, измјене Закона о Државном тужилаштву које су ступиле на снагу јуна 2021. године нијесу у потпуности одговориле на препоруке Венецијанске комисије које се тичу ризика од политизације Тужилачког савјета, првенствено због избора чланова из реда угледних правника простом вец́ином у Парламенту-наводи Писонеро.

Истиче и да у циљу даљег напредовања на свом путу ка ЕУ и испуњавања привремених мјерила за Поглавље 23, Црна Гора треба да оствари даљи напредак у реформама владавине права, укључујуц́и напредовање у спровођењу реформи правосуђа.

-Као што је раније наведено, очекујемо да ц́е Црна Гора у потпуности, као питање приоритета, ријешити сва преостала питања истакнута у накнадном мишљењу Венецијанске комисије о измјенама и допунама Закона о државном тужилаштву- закључује Писонеро.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 20:49