Ана Писонеро / - архива
23/10/2021 u 20:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Писонеро: Политички диjалог приоритет

Подршку Брисела имаће све заинтересоване стране коjе су вољне да учествуjу у диjалогу и које желе да иду напријед са реформама, казала је Писонеро Хернандез

Политички диjалог у Црноj Гори jе приоритет, како би држава напредовала на путу ка Европскоj униjи, поручила jе у портпаролка Европске комисиjе (ЕК) Ана Писонеро.

Она jе у интервjуу за Нову М позвала све црногорске институциjе и политичке снаге да сарађуjу и буду конструктивни, у складу са институционалним мандатима и одговорностима, а у интересу грађана Црне Горе, преноси агенција Мина.

„Наш извjештаj о проширењу понудио jе Црноj Гори мапу са циљем да вам помогнемо да убрзате потребне реформе. Jасно jе да jе за ово кључна политичка воља и, наравно, по овом питању мора да постоjи консензус“, казала jе Писонеро.

Она jе нагласила да jе потребно очувати независност правосуђа и његових сродних институциjа.

„Такође, неопходно jе осигурати мjерљиве резултате у борби против корупциjе и организованог криминала кроз системску примjену финансиjских истрага, и унаприjедити резултате у траjном одузимању имовине стечене криминалном дjелатношћу“, навела jе Писонеро.

Према њеним риjечима, веома jе важно да политичка већина "не западне у ћорсокак" када су у питању именовања у правосуђу, за коjа jе потребна квалификована већина у парламенту.

На питање да ли jе Брисел спреман да помогне у модерациjи унутрашњег политичког диjалога у Црноj ори, она jе одговорила да ће њихову подршку имати све заинтересоване стране коjе су вољне да учествуjу у диjалогу, да преузму конкретне мjере да се превазиђу подjеле, да обезбиjеде стабилност и да иду наприjед са реформама.

„Очекуjемо да Црна Гора, као земља кандидат коjа жели да напредуjе у преговорима, покаже да има инициjативу да одржи такав диjалог, опет у наjбољем интересу грађана и европске будућности земље“, поручила jе Писонеро.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:55