/ Foto: Arhiva
11/09/2021 u 09:56 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Писонеро за Дан: Европска унија подржава дијалог власти и опозиције

Сад је вријеме да сви доносиоци одлука у Црној Гори докажу приврженост европском путу и европским вриједностима, поручила је портпаролка европског комесара за проширење

Широк међустраначки политички дијалог ради превазилажење подјела кључан је за очување стабилности у земљи и за напредовање на путу ка ЕУ, казала је за "Дан" Ана Писонеро Хернадез, портпарол европског комесара за проширење Оливера Вархељија.

Одговарајући на питање да ли вјерује да власт и опозиција могу започети дијалог о кључним питањима европске будућности Црне Горе, она је казала да је дијалог кључан.

– Сада је вријеме да сви доносиоци одлука у Црној Гори докажу приврженост европском путу и европским вриједностима промовишући мир и толеранцију и радећи заједно конструктивно, мимо свих политичких разлика, на добробит грађана и за европску будућност земље – навела је Писонеро Хернандез.

Упитана да ли је већ познато када ће Европска комисија објавити годишњи извјештај о Црној Гори, јер је раније помињано да ће то бити у октобру, она је одговорила да ће то бити на јесен.

– Наредни извјештај о Црној Гори биће дио годишњег пакета проширења на јесен 2021. године – казала је Писонеро Хернандез.

До нове кризе црногорске владе дошло је након што је Демократски фронт, најјача коалиција владајуће већине, од премијера Здравка Кривокапића затражио смјену министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића и директора Управе полиције Зорана Брђанина.

Како саопштили из ДФ-а, разлог за смјену је оклијевање Секуловића и Брђанина да полиција разбије протесте грађана и блокаде путева како би се омогућило устоличење митрополита црногорско-приморског Српске православне цркве Јоаникија у Цетињском манастиру 5. септембра.

И сам премијер Кривокапић је најавио испитивање одговорности командног дијела безбједносних служби током устоличења митрополита Јоаникија, уз поруку да нико неће бити поштеђен и да ће свачија улога бити детаљно испитана.

Захтјеву се противи УРА, која са Демократским фронтом и Демократском Црном Гором чини већину од 41 посланика у црногорском парламенту.

Министар унутрашњих послова може бити смијењен у Скупштини, на предлог Владе, уколико за то буде гласала половина од укупно 81 посланика.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:52