/ Фото: Срђан Бољевић
12/11/2021 u 14:36 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Плата посланика колико три зараде радника

Гледамо их по ресторанима како наручуjу "кољенице", а нама jе и пасуљ без меса постао луксуз, каже Веско Пејак

Организација Алтернатива Црна Гора поднијела је Министарству финансија и социјалног старања иницијативу за измјене Закона о зарадама запослених у јавном сектору, те да се посланицима износи зарада ограниче на двије просјечне плате у држави, односно око 1.050 еура.

Како је у име подносилаца иницијативе "Дану" казао Веско Пејак, посланици сада у просјеку примају око 1.700, што су 3,2 просјечне плате у држави, а многи чланови парламента који имају огромна примања сада се буне против предлога да се минимална зарада са 250 повећа на 450 еура.

image

Пејак

Фото: Срђан Бољевић

Према последњим подацима, шест посланика, од којих су четири из редова Демократског фронта (ДФ) из чијих клупа се најчешће чују критике на рачун предлога Владе за пројекат "Европа сад", прима преко 2.000 еура мјесечно.

Највећу плату у Скупштини има посланик ДФ-а Бранко Радуловић – чак 2.220,48 еура, слиједе Страхиња Булаjић са 2.165 еура, Бранка Бошњак 2.038 и Славен Радуновић 2.017 еура.

Посланик са платом већом од 2.000 еура је и Иван Брајовић из Социjалдемократа чија је плата 2.057 еура, док Миодраг Лекић из Демоса мјесечно има 2.034 еура.

– Просjечна плата у Скупштини је око 1.700 еура мjесечно и скоро осам пута је већа од минималне зараде од 250 еура и више од три пута већа него просјечна плата црногорског радника. Већи дио нашег радно способног становништва ради у трговини, гдjе су плате обично око 350 еура. Зато jе Алтернатива Црна Гора упутила захтjев Министарству финансиjа и социjалног старања да се плате посланика ограниче на 1.044 еура, односно двиjе просjечне зараде према Монстату. Сматрамо да ни те плате не заслужуjу jер се у претходних пола године ниједном ниjесу састали да донесу неки од кључних закона у корист грађана. Демократски фронт боjкотуjе рад Скупштине и изиграва опозициjу сопственоj власти, док Демократе опструираjу избор Тужилачког савjета. За ових годину састали су се свега пар пута, али су тако гласни кад се прича о "Маршаловом плану" и повећању минималца радницима на 450 еура! Сад кад нам треба друштвени концензус и уjедињење око битних ствари, ми од већине посланика нове владаjуће већине добиjамо нерад, опструкциjе и самопромоциjу на црвеним теписима! Ми те "црвене тепихе" немамо више одакле да плаћамо! Зараду нам jе поjело поскупљење и потребна jе хитна интервенциjа Владе – изјавио је Пејак за "Дан".

Не раде ни два сата дневно

Алтернатива предлаже да се уговори коjе склапаjу са посланицима трансформишу у уговоре на четвртину радног времена, односно на 10 сати недjељно.

– Пошто народне посланике често можемо видjети по граду, а не у Скупштини гдjе им jе радно мjесто, нема потребе да им се уплаћуjе пуни пензиjски стаж. Сматрамо да не раде ни два сата дневно! Неки за десет година рада у Скупштини ниjесу проговорили ниjедну риjеч! Надамо се да ће ове модификациjе наићи на подршку оних коjи убjеђуjу народ да jе 250 еура веће него 450 еура – истиче Пејак.

Алтернатива jе зато, како каже Пејак, предложила да се у скупштинску процедуру ставе измjене и допуне закона коjим би се зараде посланика ограничиле на двиjе просjечне у држави.

– Кад буду радили своj посао, кад просjечна зарада порасте у држави, почеће да расту и њихове плате! Али нама да падаjу плате, а да се они спрдаjу са нама да jе 250 еура боље примати него 450 еура – то не може! То jе дрско и безобразно! Партиjе на годишњем нивоу добиjаjу 5.000.000 еура да расподиjеле, зависно од броjа посланика коjе имаjу. То значи да неке партиjе годишње добиjу преко милион еура (ДПС и ДФ). Неке скоро милион (Демократе). Са таквим буџетима њих апсолутно боли брига што jе плата од 250 еура обезвриjеђена поскупљењима. Сви су они чланове породице позапошљавали у ЦЕДИС и ЕПЦГ. А ти, народе, како се снађеш! То више не може. Просjечна зарада у Црноj Гори наjвише зависи од пословног амбиjента какав нам направе политичке партиjе, зато њихове плате треба да зависе од просjечне зараде у републици. Плата од 1.044 еура ниjе тако лоша колико раде. Сваки дан их гледамо по кафићима и ресторанима како наручуjу "кољенице". Нама jе и пасуљ без меса постао луксуз – каже Пејак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:35