Зеленски / -Пред. админ. Украјина
06/05/2022 u 11:03 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

По одлуци Зеленског: Олег Герасименко амбасадор Украјине у Црној Гори

У посљедњих неколико година, владе Црне Горе и Украјине су биле посебно усмјерене ка практичним аспектима билатералних односа и у том смислу су потписани бројни споразуми

Украјински амбасадор у Црној Гори биће Олег Герасименко, пише на званичном сајту Володимира Зеленског, који је јуче именовао девет амбасадора.

У посљедњих неколико година, владе Црне Горе и Украјине биле су посебно усмјерене ка практичним аспектима билатералних односа и у том смислу су потписани бројни споразуми с циљем јачања сарадње у областима као што су: слободна трговина, борба против организованог криминала, међународни саобраћај људи и робе, образовање, туризам, култура, заштита од природних и других катастрофа.

Амбасадорка Црне Горе у Украјини Драгица Понорац предала је прије двије године, 31. јула 2020, акредитивна писма предсједнику Украјине Володимиру Зеленском, чиме је преузела дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора Црне Горе у Кијеву. Усљед војних акција Русије и усложњавања ситуације, амбасадорка Понорац повучена је у фебруару из Украјине, саопштило је раније Министарство вањских послова.

Осим Герсименка, на амбасадорским позицијама биће и Ирина Kостијук (Kуба), Јуриј Пивоваров (Гвинеја, Либерија и Обала Слоноваче), Димитри Сеник (УАЕ), Лариса Дир (Сјеверна Македонија), Андреј Таран (Словенија) и Игор Прокопчук (Румунија).

Предсједник Украјине у марту је опозвао амбасадоре у Мароку и Грузији због, како је тада наведео, неуспјеха на дипломатском фронту рата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 07:15