vojska, vojna vježba / - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
22/05/2023 u 18:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počela međunarodna vojna vježba u Crnoj Gori

Iz Ministarstva odbrane (MOD) su kazali da vježba okuplja više od 500 pripadnika Vojske Crne i Oružanih snaga SAD, uključujući i štabne oficire Oružanih snaga Hrvatske

 Vojna vježba Immediate Response (IR23), koja okuplja više od 500 pripadnika Vojske Crne Gor (VCG) i Oružanih snaga SAD, uključujući i štabne oficire Oružanih snaga Hrvatske, počela je danas u Pljevljima.

Načelnik Generalštaba VCG Zoran Lazarević, na otvaranju vježbe, kazao je da VCG, uz NATO saveznike, nastavlja da u kontinuitetu uvježbava kompleksne radnje i da ulaže u razvoj borbenih jedinica kako bi garantovala sigurnost građana i doprinosila odbrambenim kapacitetima Alijanse.

Iz Ministarstva odbrane (MOD) su kazali da vježba okuplja više od 500 pripadnika Vojske Crne i Oružanih snaga SAD, uključujući i štabne oficire Oružanih snaga Hrvatske.

Oni će, kako je saopšteno, naredne dvije sedmice u Crnoj Gori jačati interoperabilnost kroz uvježbavanje kopnenih operacija, koje obuhvataju, pored ostalog, izvođenje složenih borbenih sadržaja u oblasti planinskog ratovanja.

Lazarević je kazao da su svjesni da su mir i bezbjednost u Evropi u opasnosti.

- Zato ove godine, još intezivnije nego ranije, akcenat dajemo na vježbama ovakvog tipa. Fokus smo stavili na uskladjivanje pokreta, manevra i logističke podrške, ali i na razvoju borbenih jedinica do njihovog uvođenja u borbu, rekao je Lazarević.

Kako je naveo, na taj način doprinose spremnosti za odbranu Alijanse, a to je njihov cilj, čijem su ispunjenju potpuno posvećeni.

Lazarević je naglasio da je i ta vježba prilika za dodatno razvijanje sposobnosti u nekoliko važnih oblasti izvodjenja borbenih dejstava.

- Ubijeđen sam da će i ovi sadržaji, koje budete zajedno uvježbavali narednih deset dana na prostoru sjeverne Crne Gore, dodatno unaprijediti naše sposobnosti da zajedno i sigurno budemo garant mira i stabilnosti, rekao je Lazarević.

On je naveo da želi da tokom vježbe budu uspješni u razvijanju međusobnog povjerenja, bez kojeg je teško ostvariti postavljene ciljeve.

Komandant kopnenih snaga Nacionalne garde američke savezne države Mejn, Din Preston, istakao je da je čast i privilegija biti na vježbi čiji su domaćini crnogorska braća i sestre.

On je naglasio da je sa zadovoljstvom posmatrao kako partnerstvo Crne Gore i Mejna jača prethodnih 16 godina i da su mnogo naučili jedni od drugih.

- Izazovi sa kojima smo se suočavali na zajedničkim vježbama su nas očvrsnuli, tako da smo sposobniji i ubojitiji ukoliko nas naše zemlje, ili saveznici, budu ikada trebali da se odazovemo njihovom pozivu,  kazao je Preston.

Direktor vježbe “Immediate Response 23” i komandant prvog Pješadijskog bataljona VCG, Miloš Gačević, kazao je da pripadnici oružanih snaga Crne Gore, Hrvatske i SAD nude jedinstvenu ekspertizu, iskustva i vojničku tradiciju, koje objedinjuje zajednička svrha i jačanje kolektivne spremnosti.

- U danima pred nama svjedočićemo kulminaciji detaljnog planiranja, strogog treninga i odlučne posvećenosti. Obuka će testirati naše vojničke vještine, sposobnosti za donošenje odluka i kapacitete za rad u multinacionalnom okruženju, rekao je on.

Gačević je kazao da će rješavajući izazove na vježbi demonstrirati snagu zajedničke odbrane i sposobnosti da rade kao jedan tim.

Iz MOD su naveli da će se manevri tokom vježbe izvoditi u širem rejonu kolašinske, žabljačke i pljevaljske opštine, a u Luci Bar biće prisutno dodatnih 120 učesnika vježbe zaduženih za logističku podršku.

- Na vježbi na području Crne Gore neće biti korišćena bojeva municija velikog kalibra, već će crnogorski vojnici biti upućeni na poligon Krivolak u Sjevernu Makedoniju, gdje će se realizovati artiljerijska bojeva gađanja, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je IR23 dio velike međunarodne vježbe, koju predvode SAD DefenderEurope23, na kojoj oko 24 hiljade vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja izvodi operacije širom Evrope u cilju jačanja sposobnosti za brz, zajednički odgovor na bezbjednosne prijetnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:51