фото: Влада / - фото: Влада
25/05/2022 u 10:10 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовић: Вучић има велику вољу за сарадњу, програм "Европа сад" остаје

- Министар финансија има одговоран приступ, много је лако пропагирати популизам, а много је теже стварати нову вриједност - нагласио је он

Црна Гора улаже максималне напоре да се на Западном Балкану промовише политика регионалне сарадње, помирења, суживота, боље економске повезаности, навео је премијер Дритан Абазовић на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем на маргинама Свјетског економског форума у Давосу.

Како је истакао, односи са Србијом приоритетни, а спремни су на интензивну сарадњу у свим областима од заједничког интереса.

 - Мени је јако драго што сам се састао са предсједником Србије, тешка је година пред свим државама. Мислим да укупна атмосфера предсједник Вучић има велику вољу да сарадњу пренесе на већи ниво - истакао је Абазовић.

Разговарајући о регионалним иницијативама и „Опен Балкан", предсједник Србије позвао је Абазовића да присуствује Самиту поменуте Иницијативе у Охриду.

Саговорници су разговарали о унапређењу односа у енергетском и инфраструктурном повезивању двије државе, али и региона Западног Балкана, као и у области туризма.

Абазовић је након састанка, новинарима казао и да је имао успјешан састанак и са премијером Луксембурга, те да га је позвао у Црну Гору.

 - Поред цијеле политичке приче, овдје смо да конкретизујемо ствари.  Ја ћу подијелити импресију од раније а која се неће свидјети туристичким посланицима јер људи не знају за ЦГ. Мораћемо да радимо на промоцији државе јаче и снажније. Многи људи нису чули за ЦГ морамо радити на међународној промоцији, сва суштина је да људе по први пут доведемо у ЦГ и да виде све наше љепоте. Дефинитивно је закључак да довољно људи не зна за Црну Гору - истакао је Абазовић.

Одговарајући на питања новинара , осврнуо се на програм Европа сад, те је додао да остаје при њему.

 - Министар финансија има одговоран приступ, много је лако пропагирати популизам, а много је теже стварати нову вриједност. Мене радује јер Дамјановић објашњава ситуацију, ми смо јасни да ћемо остати при програму Европа сад, али све обавезе морају доћи на наплату. Ми ћемо направити анализу и план како ЦГ да преживи потресе и изађе из кризе. Морамо да отварамо нова тржишта и да будемо отворени за инвестиције. Ми смо мала држава, са мало инвестиција можемо да дамо замах развоју. Видим велике шансе у зеленој енергији, туризам остаје приоритет. мада да би он функционисао морамо бити боље аеродроме и путеве - нагласио је он.

Премијер Абазовић предводи делегацију Владе на годишњем састанку Свјетског економског форума у Давосу који се одржава до 26. маја.

Абазовић ће, како је најављено, говорити 25. маја на сесији посвећеној Западном Балкану, а планирано је и да, на маргинама Форума, има низ састанака различитих формата.

Више од 2.000 учесника, укључујући глобалне лидере из бизниса, медија и цивилног друштва, како се додаје, допринијеће својом стручношћу у преко 400 сесија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:02