фото: Дан / - фото: Дан
03/11/2021 u 14:23 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Састанак код Бечића: ДФ се враћа у Скупштину, обједињени избори у мају наредне године

Како је раније портал Дана објавио, састанак је заказан како би владајућа већина постигла договор око наставка рада Пленума

Предсједник парламента Алекса Бечић је, након састанка са парламентарном већином, казао да су свједочили конструктивној атмосфери, те да су сви спремни да иду ка рјешењу.

- Имамо позитиван корак напријед када је у питању редован рад парламента. Код свих је влада жеља да се парламент врати функционисању у пуном капацитету. Договорили смо да тај процес иде фазно и да у наредна два мјесеца одржимо двије сједнице - додао је он.

Како је истакао, прва ће бити заказана за 12 новембар, а друга у децембру.

- Предмет рада прве сједнице, у складу са минимумом сагласја, је предлог закона о допуни Закона о локалној самоуправи којим се омогућава обједињавање локалних избора ове и наредне године за мај наредне године. За то постоје све формално правне претпоставке. Предлог тог закона ће омогућити да се избори на Цетињу, у Мојковцу, Петњици, Улцињу и Подгорици обједиње и сви заједно буду одржани крајем наредне године - рекао је он након састанка.

image

фото: Дан

- фото: Дан

Бечић је нагласио да, имајући у виду, проблематику спорта и допинга и однос нашег ресорног министарства према томе, потрудиће се да створе формално правне претоставке да разматрају и измјене и допуне Закона о спорту.

 - У предлогу дневног реда наћи ће се и пет тачака које ће се бавити имунитетским питањима које смо добили од Административног одбора, а у дијелу да се скине или не скине имунитет одређеним посланицима. Има и тачака дневног реда о којима предсједник Скупштине не одлучује. То су три интерпелације, Предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе прекршио Устав, предлог који је поднијела опозиција, и тачка Избори и именовања и разрјешења - навео је он.

Још нема предлога о Тужилачком савјету

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је подсјетио да на Пленуму могу да се разматрају само они предлози који су утврдили матични одбори, што значи да се питањем Тужилачког савјета посланици могу бавити у оквиру тачке Избори и именовања.

- За сада предлога о Тужилачком савјету из матичног одбора нема, а шта ће бити до сједнице видјећемо. У сваком случају, тај период омогућава да се постигне договор и да матични одбор то утврди, да би дошао на дневни ред сједнице - казао је он,

Бечић је рекао да ће се у оквиру тачке Избори и именовања и разрјешења наћи и питања из кадровске проблематике, за која су претходно и матични одбори утврдили предлоге.

-  За сада имамо један предлог Административног одбора за промјену једног члана ДИК-а, тј. утврђивање те промјене.

Састанак код предсједника Скупштине и парламентарне већине почео је данас у 14 сати.

image

Алекса Бечић

- фото: Дан

Како је раније портал Дана објавио, састанак  је заказан како би владајућа већина постигла договор око наставка рада Пленума и доношења стратешки важних закона и одлука, који су најављивани и обећани грађанима у циљу бољег и квалитетнијег живота.

У 14 часова код Бечића састанак шефова клубова посланика владајућих партија

image

Бранко Радуловић и Бранка Бошњак

- фото: Дан

С обзиром на чињеницу да црногорски парламент у претходних скоро пет мјесеци није засједао, да је његов рад најприје бојкотовала највећа опозициона партија ДПС, па потом и најбројнија партија власти Демократски фронт (ДФ), и да скоро 70 закона чека на разматрање, односно усвајање, из ДФ-а су прије два дана најавили повратак у парламент и гласање закона који су у интересу грађана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 11:25