Европа пред бројним изазовима / - интернет
13/06/2021 u 18:20 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Под лупом милионска донација Црној Гори

Посланик Европског парламента Хелен Лапорт тражила од Европске комисије да се изјасни о пакету помоћи службеној Подгорици

Посланик Европског парламента (ЕП) Хелен Лапорт затражила је од Европске комисије (ЕК) да објасни како је Црној Гори дала милионску донацију из Фонда солидарности Европске уније иако службена Подгорица није дио европског блока и не уплаћује у буџет Уније. Како је рекла Лапорт, основан у циљу пружања одговора на природне катастрофе, Фонд солидарности Европске уније (ЕУСФ) проширен је тако да покрива и трошкове који се односе на ковид-19.

– Велике ванредне ситуације у јавном здравству сада испуњавају услове за ЕУСФ подршку. Као резултат, 17 држава чланица добиће помоћ из овог фонда у рјешавању неочекиваних трошкова који проистичу из пандемије. Међутим, нацрт измјена буџета бр. 2/2021 такође наводи три земље које приступају – Црну Гору, Албанију и Србију – као кориснице, додјељујући им укупно 13 милиона еура. Може ли нам Европска комисија рећи правни основ за одобравање подршке овим земљама које приступају, јер оне по дефиницији не уплаћују у буџет Уније – казала је Лапорт.

Рекла је да ЕК треба да каже и намјерава ли да додијели подршку другим земљама кандидатима у оквиру других програма Уније, попут Фонда за прилагођавање глобализацији.

Одговорила је комесар ЕУ за кохезију и реформе Елиза Фереира.

– Према члану два, став један Уредбе Савјета (ЕЗ) бр. 2012/20021 од 11. новембра 2002. године, оснивањем Фонда солидарности Европске уније (ЕУСФ), држава која може да поднесе захтјев за помоћ из Фонда је држава чланица или земља укључена у приступне преговоре са Унијом. Основа за овакав поступак законодавца је да утврди да ће Фонд бити доступан земљама које приступају јер Европска унија треба да се солидарише и са земљама које преговарају о приступању. Успостављено је проширење Уредбе о ЕУСФ на те земље у складу са чланом 308. Уговора о оснивању Европске заједнице (тренутни члан 352 Уговора о функционисању Европске уније) – рекла је Фереира.

Како је појаснила, подршка Европског фонда за прилагођавање глобализацији засад није доступна земљама које преговарају о чланству у ЕУ.

Европска комисија у марту ове године предложила је пакет од скоро 530 милиона еура додатне финансијске подршке у оквиру Фонда солидарности ЕУ (ЕУФС), а дио новца намијењен је и Црној Гори.

Тврде да помажу куповину медицинске опреме

По најави Европске комисије, пакетом ЕУФС обухваћено је 17 држава чланица, као и три приступне земље међу којима је Црна Гора.

Из Европске комисије је указано да ће пакет допринијети напорима 17 држава чланица и три приступне државе (Црна Гора, Србија и Албанија) у заштити јавног здравља у борби против корона вируса. Овим је, како се тврди, подржан дио јавне потрошње држава усмјерене на медицинску и личну заштитну опрему, хитну подршку становништву и мјере превенције, праћења и контроле ширења болести.

Izdvojeno

02. avgust 2021 18:09