фото: Скупштина Црне Горе
09/08/2021 u 12:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подизање нивоа отворености и унапређење услова рада посланика приоритет

Кларић је агенцији МИНА рекао да унапређење комуникације са грађанима, подизање нивоа транспарентности и отворености, побољшање услова рада

Црногорски парламент реализоваће у наредном периоду велики број пројеката, у циљу подизања нивоа транспарентности и отворености, побољшања услова рада посланика и унапређења комуникације са грађанима, најавио је генерални секретар Скупштине Александар Кларић, јавља МИНА.

Он је казао да су у парламенту увјерени да ће будуће вријеме показати да је Скупштина Црне Горе најиновативнији парламент, који спремно одговара изазовима савременог доба.

Кларић је агенцији МИНА рекао да унапређење комуникације са грађанима, подизање нивоа транспарентности и отворености, побољшање услова рада посланика и транспарентно руковођење буџетом остају императив и у наредном периоду.

-Идући у корак са савременим технолошким трендовима и пратећи праксе најразвијенијих парламената Европе и свијета, планирамо да у наредном периоду реализујемо велики број пројеката који ће још потврдити став Европске комисије и недавно спроведеног истраживања, да Скупштина Црне Горе недвосмислено заузима прво мјесто у региону, али и шире, када је ријеч о отворености и транспарентности рада-навео је Кларић.

Поражавајућа чињеница

Како је казао, поражавајућа чињеница да се зграда најзначајније институције у Црној Гори налази у веома незавидном стању, што умногоме отежава рад како посланика, тако и службеника, навела их је да крену у изазован пројекат унутрашњег реновирања зграде црногорског парламента.

-Дотрајале електро, водоводне и канализационе инсталације, дотрајали подови и столарија, оштећени зидови, еколошки неодржива расвјета, представљали су велике изазове у свакодневном функционисању Скупштине Црне Горе- рекао је Кларић.

Све то, како је навео, јасно је указивало на ургентну неопходност темељне адаптације, којом би се задовољили сви безбједносни, еколошки и и функционални аспекти.

Након израде свих неопходних пројеката започели су радове чији крај, како је казао Кларић, очекују средином октобра ове године.

-Захваљујући овом пројекту, поред репрезентативнијег изгледа и далеко веће функционалности зграде, грађани ће први пут моћи да представке и другу документацију предају и преузимају у новом пријемном одјељењу писарнице, док ће новинарске екипе моћи да активности Скупштине прате из посебно предвиђеног простора који ће бити најсавременије опремљен- рекао је Кларић.

Он је најавио да је у плану и израда савременог телевизијског студија, који ће омогућити реализацију бројних планираних телевизијских садржаја и укључења.

Према ријечима Кларића, посебну пажњу посветили су енергетској ефикасности и еколошкој одрживости саме зграде.

-С поносом истичемо да ће већина материјала која ће се користити приликом реновирања, попут камена и дрвета, бити црногорског поријекла- додао је Кларић.

Он је казао да су у циљу подизања нивоа транспарентности и отворености Скупштине, али и унапређења услова рада посланика, у протеклом периоду реализовали значајан низ пројеката.

-Савремене технолошке могућности навеле су нас да са поносом започнемо и приведемо крају један од најважнијих пројеката, када је ријеч о дигитализацији законодавног процеса- рекао је Кларић.

.

Брже спровођење активности

Како је навео, пројектом епарламент, који је у финалној фази тестирања, омогућиће посланицима да активности спроводе далеко брже, једноставније и прегледније путем савремене апликације, која ће им бити доступна на свим платформама и уређајима.Тим пројектом, како је казао, олакшаће и рад надлежних скупштинских служби и омогућити потпуно избацивање папира из употребе.

-Захваљујући најсавременијој продукционој опреми и роботизованим камерама, обезбијеђеној донацијом Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, успјели смо да први пут у историји црногорског парламентаризма омогућимо директан пренос сједница радних тијела- подсјетио је Кларић.

Он је навео да су уградњи те опреме претходили захтјевни радови - темељно реновирање и адаптација постојећих салона и сала у којима се одржавају сједнице радних тијела.

-Замјена дотрајалих електричних инсталација, инсталирање савремене расвјете и адаптација конференцијских столова свим неопходним прикључцима, представљали су окосницу извршених радова. Нећете вјеровати, али у цијелој згради Скупштине нијесмо успјели наћи нити један метар квадратни неоштећених мермерних плоча- додао је Кларић.

Важан пројекат

Све то, како је рекао, јасно указује да су успјели да за кратак временски период реализују тај важан пројекат, који је у финалну фазу ушао успостављањем Парламентарног канала. Како је истакао, грађани Црне Горе данас могу да, са било ког мјеста и у било ком времену, прате сједнице пленарних засиједања, радних тијела, као и актуелности из Скупштине.

-Да нам је свакодневно унапређење комуникације са грађанкама и грађанима приоритет, говоре и чињенице да смо отворили званичне налоге Скупштине на свим друштвеним мрежама и пустили у рад нову, савремену, интернет презентацију- навео је Кларић.

Како је казао, први пут су институционализовали представке тако да, захваљујући јасно дефинисаним процедурама, грађани добијају одговор у најкраћем могућем периоду.

-Посебну пажњу посвећујемо и нашим суграђанима са инвалидитетом, за које смо предвидјели посебно мјесто у пленарној сали, поправили постојеће рампе и радимо на обиљежавању свих просторија на Брајевом писму-рекао је Кларић.

Он је навео да су, упркос чињеници да право на канцеларије имају само посланици који припадају одређеном посланичком клубу, успјели да обезбиједе и адаптирају канцеларију за независне посланице и посланике, како би обезбиједили што равноправније услове за њихово дјеловање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:13