Страднер / -SCREENSHOT SR
03/08/2021 u 09:20 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подјеле и тензије угрожавају пут ка Европској унији

Jедан дио извршне власти чланство у ЕУ сматра коначним циљем, док се други дио залаже за то да буде што даље од чланства, каже Ивана Страднер, научни сарадник вашингтонског института "Американ ентрерпраjз"

Актуелизоване етничке тензиjе и нестабилности могле би сприjечити Црну Гору да се придружи Европскоj униjи, рекла jе у интервjуу за Глас Америке Ивана Страднер, научни сарадник вашингтонског института "Американ ентрерпраjз". Како је казала, Црна Гора се придружила НАТО-у и успjешно спровела броjне реформе тако да би сви требало да подрже њено чланство у ЕУ, али и наводи да су у Црноj Гори актуелизоване етничке тензиjе и нестабилности које ће jе сприjечити да се придружи ЕУ.

– Такође, мислим да jе проблематично то што у актуелноj црногорскоj администрациjи постоjе различити блокови чиjи су интереси веома различити. Свjесни смо какве би могле бити посљедице ситуациjа када су државе поларизоване изнутра. Да ли ће бити нова држава чланица jош jе непознато – наjважниjе jе да прво разриjеши дубоке етничке тензиjе коjе jачаjу у Црноj Гори – навела jе Страднер.

Истиче да већина лидера на Балкану само призива чланство – jер jе то тренутно популарно.

– Имаjући у виду поларизациjу у земљи и поjачане тензиjе, коjе каткада потпируjе Београд, то све Црноj Гори отежава пут ка чланству. Нико неће имати користи од било каквих превирања у Црноj Гори и потребно jе посветити више пажње тренутним напетостима – навела jе Страднер.

Корупциjа један од главних проблема Балкана

Страднер сматра и да су политички лидери и корупциjа jедан од главних проблема Балкана.

– Већина политичара нема користи од примjене система владавине права, већ од статуса кво и неријешених спорова. Њима су потребне етничке тензиjе да би ширили страх. Дакле, када имате лоше друштво и неразвиjену економиjу, наjбољи начин да очувате такво стање jе ширење страха и играње на карту моћи. Када говоримо о корупциjи – увиjек jе била присутна у региону и никада ниjе спроведена реформа коjа би обезбиjедила постоjање отвореног тржишта. У таквом окружењу губитници су грађани. Зато не чуди тренд одлива младих и стручних људи – указуjе Страднер и додаје да је и за то одговорност и на међународним партнерима.

На питање да ли сматра да црногорске власти имаjу искрену тежњу да Црна Гора постане чланица до 2024, као што jе то недавно премиjер Кривокапић наjавио, Страднер каже да прво треба "открити" ко чини власт у Црној Гори.

– Када говорите о црногорским властима – право питање jе ко jе то? Тренутна ситуациjа у црногорскоj влади налаже то питање. Веома jе поларизована. Има толико блокова унутар ње коjи имаjу веома различите аспирациjе према ЕУ, тако да не могу да кажем да су црногорске власти уjедињене око тог циља. Jедан дио, то чланство сматра коначним циљем, док се други дио чланова извршне власти, залаже за то да буде што даље од чланства – каже Страднер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:22