/ - Фото: ПР Центар
11/03/2022 u 14:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поднијели иницијативу Попи: Усагласити одредбе Закона о избору одборника и посланика

Из Грађанске акције су позвали Попу да извијести надлежне институције ЕУ да се у Црној Гори, како је саопштено, дискриминише бирачко право, као темељно људско право

Представници Грађанске акције поднијели су инцијативу шефици Делегације ЕУ у Подгорици Оани Кристини Попи у којој су је позвали да предложи надлежним институцијама ЕУ да Црној Гори упуте императивни предлог да већ на првој редовној сједници Скупштине буду усаглашене одредбе Закона о избору одборника и посланика са међународним правним прописима, јавља ПР Центар.

Из Грађанске акције су позвали Попу да извијести надлежне институције ЕУ да се у Црној Гори, како је саопштено, дискриминише бирачко право, као темељно људско право.

То је, како је саопштено из Грађанске акције, супротно са тачком 7.5 Документа из Копенхагена, чланом 25 Међународног пакта о грађанским и политичким правима и супротно члану 14 Европске Конвенције о људским правима и основним слободама.

-Бирачко право дискриминише се одредбама члана 39а Закона о избору одборника и посланика, који гласи: „На изборној листи међу свака четири кандидата према редосљеду на листи (прва четири мјеста, друга четири мјеста и тако до краја листе) мора бити најмање по један кандидат припадник мање заступљеног пола“ и одредбом члана 96 истог Закона, који гласи: „Мандати које је изборна листа добила додјељују се по редосљеду на изборној листи- наводи се у иницијативи Грађанске акције.

У том невладином удружењу сматрају да се системском дискриминацијом бирачког права не остварује критеријум из Копенхагена и да је због тога немогуће остварење демократије и владавине права, као ни заштита бирачког права.

Због незаконитог коришћења друштвеног и државног положаја, од стране парламентарних партија, дискриминацијом бирачког права партије, како сматрају у Грађанској акцији, стичу сопствену корист, односно „Скупштина Црне Горе је заснована на корупцији и системској дискриминацији бирачког права“.

-Предлажемо да предложите надлежним институцијама ЕУ да Црној Гори упуте императиви предлог да већ на првој редовној сједници Скупштине усагласе дискриминаторне одредбе (чл.39 а и 96 Закона о избору одборника и посланика) са међународним правним прописима, које је ратификовала Црна Гора, како би се први наредни избори организовали без дискриминације бирачког права- казали су из Грађанске акције.

Казали су да ће свако даље одлагање европских институција да од Црне Горе захтјевају испуњење критеријума из Копенхагена, односно захтјевају да Црна Гора омогући право грађанима да стекну политичке и јавне функције, индивидуално или као представници политичких партија, без дискриминације, представљати одобравање даље дискриминације бирачког права у Црној Гори.

-Упутили смо 11. фебруара ове године иницијативу посланицима Скупштине Црне Горе и Влади Црне Горе да по хитном поступку, већ на првој редовној сједници, усагласе члан 39а и 96 Закона о избору одборника и посланика са међунароним прописима, а данас смо упутили ургенцију на иницијативу. Очекујемо да се обратите лидерима политичких партија у нади да ће и они исказати вољу да усагласе чланове 39а и 96 Закона са међународним прописима- наводи се у иницијативи достављеној шефици Делегације ЕУ у Подгорици Оани Кристини Попи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

<p>Ilustracija</p>

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

25. april 2024 17:30