Парламентарни дијалог почиње сјутра / фото: Срђа Бољевић
06/07/2021 u 11:34 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Политички конституенти власти нијесу сагласни ни око почетка дијалога

Из Радничке партије потврдили да неће учествовати на сјутрашњем састанку, као ни из Праве Црне Горе. Функционер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, потврдио је да ће представник те партије присуствовати

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је заказао за сјутра дијалог с лидерима парламентарних партија о питањима која захтијевају двотрећинску подршку посланика, међутим, дио власти најавио је да неће доћи на састанак. Представници већине партија које су биле на листи коалиције За будућност Црне Горе, неће се појавити у заказано вријеме у парламенту, јер сматрају да треба прво ријешити проблеме у односу владајуће већине и Владе. Још раније је из ДФ-а саопштено да нијесу заинтересовани за овај састанак. Из СНП су навели да се прво морају ријешити несугласице у парламентарној већини.

Из Радничке партије јуче су потврдили да неће учествовати на овом састанку, као ни из Праве Црне Горе. Функционер Уједињене Црне Горе, Горан Даниловић, потврдио је да ће представник те партије присуствовати састанку.

На састанак ће доћи други субјекти власти – Бечићева Демократска Црна Гора и Грађански покрет УРА.

Двотрећинска већина потребна је да би се промијенио Закон о избору одборника и посланика, али и да се изаберу врховни државни тужилац и дио чланова Судског савјета.

Посланик Демократске Црне Горе Момо Копривица истакао је у изјави за "Дан" да им је претходни сазив оставио тешко насљеђе.

– Свих претходних година продуковања подјела и тензија урушило је повјерење и створило дестимулативну климу за пријављивање квалитетних кандидата. Одговорност је и на власти и на опозицији, морамо доћи до најбољих рјешења. Што се тиче постизања двотрећинске већине у Скупштини, процес је под оптерећењима дневне политике, али сви морају показати зрелост. Ми смо спремни. Дијалог је израз одговорног и озбиљног приступа – навео је Kопривица.

БС предлаже техничку владу

У овим околностима нема много оптимизма да може доћи до договора око двотрећинске подршке, наводи у изјави за "Дан" портпарол Бошњачке странке (БС), Адел Омерагић.

– Црна Гора се налази у озбиљној политичкој и институционалној кризи, а због кризе унутар саме владајуће већине, функционисање парламента је доведено у питање, јер не постоји већина која би изгласавала предлоге извршне власти. БС предлаже модел техничке Владе, у којој би партиципирале све партије – истиче Омерагић.

Каже да је то једина шанса да заједно дођу до дијалога и компромиса, те одблокирају рад значајних институција.

– Уз успјешан дијалог, задатак техничке Владе би био да припреми нове изборе, а у међувремену, заједничким договором би изабрали Врховног државног тужиоца, судски савјет, судије Уставног суда. Дијалог је неопходан, јер времена за губљење немамо. Прича о реконструкцији Владе је само губљење драгоцјеног времена, чекају нас нагомилани проблеми који се морају рјешавати – каже Омерагић.

Из опозиције су истакли да су спремни да разговарају са владајућом већином.

Функционер Социјалдемократске партије (СДП) Иван Вујовић истакао је да је дијалог увијек потребан, али неопходно је да постоји стварна а не фингирана политичка воља актера који га покрећу.
– Желимо да вјерујемо да та воља постоји код предсједника Скупштине. Изгубили смо девет мјесеци од конституисања парламента и потрошили драгоцјено вријеме да отпочнемо неопходан дијалог о реформи правосуђа. За то вријеме множили су се негативни примјери и праксе и отварала питања којима је нова власт стварала додатне конфликте у друштву – навео је Вујовић.
Према мишљењу Вујовића, послије 30. августа, држава је ушла у негативан ритам и умјесто да се рјешавају реална, европска, демократска питања, продубљено је неповјерење.
– Траљав процес око усвајања Закона о тужилаштву, супротно кључним препорукама Венецијанске комисије, није допринио доброј атмосфери у сусрет дијалогу, јер прво морате створити елементарно повјерење. Свакако, СДП је ту као и увијек да буде конструктиван – навео је Вујовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 13:01