Tradicionalni sastank u okviru šestomjesečnog predsjedavanja sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima zemalja EU / - KABINET PREDSJEDNIKA CG
12/12/2022 u 19:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popa: Crna Gora mora hitno uspostaviti otvoreni i transparentan dijalog

Ambasadorka Popa je pozdravila predsjednika uz konstataciju da vlada izuzetno interesovanje diplomatskog kora za sastanak u komplikovanim vremenima za Crnu Goru

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv šefice Delegacije EU ambasadorke Oane Kristine Pope i ambasadorke Republike Češke, predsjedavajuće Savjetom EU Janine Hrebičkove bio je gost na tradicionalnom sastanku u okviru šestomjesečnog predsjedavanja sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima zemalja EU, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

image

Sa sastanka

- KABINET PREDSJEDNIKA CG

- Na početku, ambasadorka Popa je pozdravila predsjednika uz konstataciju da vlada izuzetno interesovanje diplomatskog kora za sastanak u komplikovanim vremenima za Crnu Goru. Ambasadorka Češke, zemlje koja predsjedava Savjetom EU Janina Hrebičkova, ocijenila je da se njihovo šestomjesečno predsjedavanje događa u jednom od najtežih perioda novije evropske istorije. Zahvalila je pritom svima na konstruktivnoj saradnji i podršci. Crna Gora stoji zajedno sa nama i sa NATO-m u osudi agresije i odbrani evropskih vrijednosti - kazala  je ambasadorka uz poruku da Crna Gora mora hitno uspostaviti otvoreni i transparentan dijalog koji bi doveo do kompromisa u institucionalnoj krizi, kako bi zemlja nastavila svoj evropski put - navodi se u saopštenju.

Predsjednik Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom sa ambasadorima i drugim diplomatskim predstavnicima akreditovanim u Crnoj Gori. On je istakao da smo navikli da šestomjesečni periodi između dva susreta donose intenzivnu dinamiku događaja, koji su u ovom slučaju praćeni i značajnom dozom neizvjesnosti i nepredvidivosti.

image

Milo Đukanović

- KABINET PREDSJEDNIKA CG

- U osvrtu na nedavni Samit u Tirani, pozdravio je veoma decidnu poruku šefova država i vlada EU da zemlje ZB imaju jasnu perspektivu članstva. Sada sa sigurnošću možemo da kažemo da obnovljena pažnja EU prema ZB dobija karakter kontinuirane politike, što ohrabruje i podstiče, a što je potvrđeno i kroz brojne susrete koje je imao sa šefovima država i vlada zemalja članica i najvišim predstavnicima EU poslednjih mjeseci. U tom kontekstu zahvalio je češkom predsjedavanju i ambasadorki Hrebičkovoj lično na izuzetnoj posvećenosti ZB i Crnoj Gori u uslovima dramatičnih dešavanja i suočavanja sa posljedicama ukrajinske krize - navode iz kaboineta.

image

Sa sastanka

- KABINET PREDSJEDNIKA CG

Đukanović je detaljno ambasadore upoznao o stanju u Crnoj Gori i u svjetlu današnjih događaja, ističući da je unutrašnja politička nestabilnost kreirana nakon izbora 2020. zarobila reformske procese, onemogućila iskorake posebno u oblasti pravosuđa, poremetila teško stečeno povjerenje investitora i time onemogućila napredak zemlje na evropskom putu. Na sceni je, kazao je Predsjednik, potpuna defunkcionalizacija institucija, podrivanje ustavnog sistema, i jačanje nacionalizma i populizma. U takvim uslovima najdemokratskiji i najnormalniji izlaz iz krize je organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora, ali se do tog kompromisa teško dolazi. On je upozorio da politička nestabilnost i odsustvo spremnosti na dijalog i kompromis proizvode izostanak fokusa sa razvojnih pitanja, i podstiču opasnost od daljeg urušavanja Crne Gore kao članice NATO i zemlje koja je najdalje odmakla na putu ka  EU, što su i najvrednije tekovine državne politike u prethodnom periodu. Zabrinjavajuće je kako je Crna Gora od uzorne postala zemlja problematične funkcionalnosti i upitne ekonomske održivosti, poručio je Đukanović. Ipak, Predsjednik je zaključio da i dalje vjeruje da imamo šansu da stabilizujemo Crnu Goru, da je zadržimo kao model promotera evropskih vrijednosti u regionu, kao dokaz da je politika proširenja živa.

image

Sa sastanka

- KABINET PREDSJEDNIKA CG

Diplomatski predstavnici zemalja EU, iskazali su tokom razgovora zabrinutost za aktuelne prilike u Crnoj Gori, i zainteresovanost za to kako dalje i kakva je pozicija Predsjednika u odnosu na krizu.

- Predsjednik je uz ponovljenu ocjenu da su izbori put do odgovorne i kompetentne vlasti poručio da je njegov jedini interes ova država i njena evropska budućnost. Kao što je njegov stav jasan, jednako tako mora biti i jasna poruka od strane međunarodnih partnera onima koji se samo formalno deklarišu da su za evropski put Crne Gore -naveli u saopštenju.

Na kraju sastanka izvršena je simbolična primopredaja predsjedavanja EU od strane ambasadorke Češke Janjine Hrebičkove i ambasadorke Švedske Anike Ben David, koja je istakla da će podrška politici proširenja biti u vrhu prioriteta i njene zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:41