Црна Гора најнапреднија кандидаткиња за чланство у ЕУ / - фото: ЕУ Инфо центар
09/05/2022 u 20:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Попа: Црна Гора најнапреднија кандидаткиња за чланство у ЕУ

Она је истакла је да кризе ових размјера стављају на пробу темељне вриједности, али да да је ЕУ, као и много пута раније, одговорила изазову због чега су солидарност и јединство само су постали јачи

Потпуна усклађеност Црне Горе са спољном политиком Европске уније је чврст и високо цијењен доказ посвећености нашим заједничким вриједностима. Као најнапреднија кандидаткиња за чланство у ЕУ, Црна Гора може рачунати на нашу пуну подршку у напорима да напредује у кључним реформама и избори се за своје мјесто у Унији, казала је шефица Делегације ЕУ у Црној Гори Оана Кристина Попа.

- Поносни смо што је, у овим одлучујућим настојањима да изградимо слободну, сигурну и просперитетну Европу, Црна Гора на нашој страни, као поуздан и вјеродостојан партнер. Радујем се дану када ће ова прелијепа земља славити Дан Европе као пуноправна чланица наше Уније -  рекла је Попа.

image

Кристина Оана Попа

- фото: ЕУ Инфо центар

Европска унија је укоријењена у заједничкој вјери у људско достојанство, слободу, демократију, једнакост, у владавину права и људска права. Данас, када наша Унија слави 72. рођендан, с поносом можемо рећи да су се ове основне вриједности показале као чврст темељ за заједницу која је својим члановима донијела најдужи период непрекинутог мира и просперитета у дугој, и често бурној европској историји, казала је она.

Истиче се да се ЕУ не окружује зидовима, већ је уједињена и одлучна - данас више него икад - да те вриједности заштити од вишеструких изазова, чак и далеко ван својих граница.

- А изазови с којима се данас суочавамо заиста су вишеструки и озбиљни. Тек што смо прошли кроз до сада невиђену здравствену кризу, и усред рјешавања економских изазова које је она узроковала, сада се такође суочавамо с немилосрдном агресијом на једну мирољубиву европску нацију. Нешто што је прије само неколико мјесеци било незамисливо - казала је Попа.

Она је истакла је да кризе ових размјера стављају на пробу темељне вриједности, али да да је ЕУ, као и много пута раније, одговорила изазову због чега су солидарност и јединство само су постали јачи.

Стајали смо уз пријатеље и партнере током кризе ковида-19. И данас ћемо с пријатељима и партнерима стати у подршку украјинској борби за слободу и достојанство, те праву да сама одлучује о својој будућности,  поручила је Попа.

Свечаност је организована у башти дворца Краља Николе на Цетињу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:02