Oana Kristina Popa
23/07/2021 u 16:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Попа: ЕУ до сада донирала преко два милиона еура за зелене пројекте Тивту

Заједно са предсједником општине Тиват, Попа је обишла Тиватска солила, гдје ће се, захваљујући европским средствима, изградити нови Центар за посјетиоце

Шефица Делегације ЕУ у Црној Гори, амбасадорка Оана Кристина Попа посјетила је општину Тиват, гдје се састала са представницима локалне самоуправе и корисницима ЕУ пројеката у том граду, саопштено је из ЕУ Инфо центра.

Како је у фокусу посјете била еколошка одрживост Тивта и Црне Горе, Попа је оцијенила да ће даљим улагањем у зелена рјешења, уз подршку ЕУ и цивилног друштва, Тиват бити у стању да привуче више туриста и постане примјер зелене и одрживе општине, не само у Црној Гори, већ у региону и шире.

-ЕУ је донирала преко 2 милиона еура за пројекте у Тивту, који су углавном усмјерени на заштиту животне средине, одрживи развој и туризам. Од локалних власти сам сазнала више о томе како ови пројекти доносе бољитак за локално становништво- изјавила је Попа.

Заједно са предсједником општине Тиват Жељком Комненовићем, амбасадорка Попа је, како се наводи, обишла Тиватска солила, гдје ће се, захваљујући европским средствима, изградити нови Центар за посјетиоце.

Улагања Европске уније у Солила већ су помогла њиховом очувању и развоју туристичке понуде, као и заштити птица селица. Попа је посјетила и спортску дворану Жупа, гдје модерни соларни колектори, које је финансирала ЕУ, омогућавају гријање санитарне воде.

-ЕУ је такође финансирала и друге зелене инвестиције у граду, попут постављања новог система јавне расвјете, са око 600 свјетала ЛЕД, која штеде енергију и смањују трошкове. Финансирали смо бројна зелена рјешења како би град био чистији и приступачнији за грађане и туристе, промовишући  Зелену агенду у Тивту и у Црној Гори-поручила је амбсадорка Европске уније у Црној Гори.

У истом еколошком духу, амбасадорка ће сјутра отворити друго вече зеленог модног фестивала ИФФ „Интернатионал Фасхион Фестивал Порто Монтенегро 2021 - Green Edition“.

ЕУ први пут подржава овај фестивал, како би послала поруку да, посебно након пандемије, морамо преиспитати принципе индустрије моде и текстила, који представљају велике загађиваче.

-Попа је позвала грађане Тивта и њихове госте да јој се придруже сјутра вече од 20 сати на риви и испрате премијерно ревију црногорске дизајнерке Александре Ђаковић, која промовише одрживу моду и користи биоразградиве материјале- наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:35