Oana Kristina Popa / - LAZAR RUZIC
13/12/2022 u 07:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popa: Politički akteri da osiguraju funkcionisanje Ustavnog suda i povuku izmjene Zakona o predsjedniku

Ona smatra da je potrebno je bez odlaganja sprovesti novi poziv za kandidate za popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu i pravilan i inkluzivan proces selekcije

Svi politički akteri u Crnoj Gori moraju hitno preduzeti radnje kako bi osigurali funkcionisanje Ustavnog suda i povući izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, poručila je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Oana Kristina Popa.

Ona je istakla da je od ključnog značaja da svi u Crnoj Gori pokažu maksimalnu suzdržanost i uzdrže se od daljih provokativnih radnji.

Popa je na Tviteru napisala da je Crna Gora propustila još jednu priliku da imenuje sudije Ustavnog suda i okonča dugogodišnju institucionalnu krizu.

- Potpuno funkcionalan Ustavni sud u Crnoj Gori, s kompetentnim članovima u sastavu, ključan je za državu da zaštiti osnovna prava svojih građana i da napreduje na evropskom putu - kazala je Popa.

Ona smatra da je potrebno je bez odlaganja sprovesti novi poziv za kandidate za popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu i pravilan i inkluzivan proces selekcije.

- Skupštinsko glasanje za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku protivi se preporuci Venecijanske komisije da se zakon ne usvoji, sve dok Ustavni sud ne postane u potpunosti operativan i bude u poziciji da ocjenjuje njegovu ustavnost nakon usvajanja - navela je Popa na Tviteru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:31