Kristina Oana Popa / - LAZAR RUZIC
19/01/2022 u 13:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Попа: Сприjечити непримjерени политички утицаj на Тужилачки савjет

Према Попиним риjечима потребно jе да Црна Гора даље напредуjе у реформама владавине права како би наставила да иде наприjед на свом путу ка ЕУ и испунила привремена мjерила у оквиру Поглавља 23

У допису коjи jе шефица делегациjе Европске униjе у Црноj Гори Кристина Оана Попа упутила вршиоцу дужности Врховног државног тужиоца Дражену Бурићу наводи се да Европска униjа од свих чланова Тужилачког савjета очекуjе да поступаjу досљедно, у циљу очувања независности државног тужилаштва, што укључуjе и поштовање принципа политичке неутралности и професионализма, те спречавања било каквог непримjереног политичког утицаjа на Савjет.

Попа jе подсjетила да jе у Годишњем извjештаjу Европске комисиjе о Црноj Гори истакнуто да измjене и допуне Закона о државном тужилаштву коjе су ступиле на снагу у jуну 2021. ниjесу у потпуности одговориле на препоруке Венециjанске комисиjе у вези с ризицима политизациjе Тужилачког савjета.

- Наставићемо да сарађуjемо са црногорским властима и позивамо их да приоритетно риjеше сва преостала питања како jе наглашено у накнадном мишљењу Венециjанске комисиjе о измjенама и допунама Закона о државном тужилаштву - оциjенила jе Попа.

Према Попиним риjечима потребно jе да Црна Гора даље напредуjе у реформама владавине права како би наставила да иде наприjед на свом путу ка ЕУ и испунила привремена мjерила у оквиру Поглавља 23.

- Будите сигурни да ће Делегациjа Европске униjе у Црноj Гори наставити да прати рад Тужилачког савjета у оквиру приступних преговора - поручила jе Попа у допису Бурићу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:32