Александар Попов / - Н1
05/09/2021 u 09:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Попов: Дешавања подсјећају на `90-те, дестабилизација Црне Горе одговара само Београду

Попов је оцијенио у Црној Гори пропуштена прилика да се иде у смјеру дијалога, и од стране Српске православне цркве, и од стране Владе Црне Горе

Све што се дешава ових дана, а поготово јутрос на Цетињу, и те како треба да забрине сваког грађананина Црне Горе, Србије и региона у цјелини, јер подсјећа на почетак деведесетих када су ствари отишле предалеко, упозорио је директор Центра за регионализам Александар Попов гостујући у Новом дану ТВ Н1.

Попов је оцијенио у Црној Гори пропуштена прилика да се иде у смјеру дијалога, и од стране Српске православне цркве, и од стране Владе Црне Гора која је, како је навео, покушала нешто да учини у том правцу, и од стране сусједних земаља, прије свега Србије.

Оцијенио је и да дестабилизација прилика у Црној Гори може одговарати једино властима у Београду које су, како је рекао, и допринијеле дестабилизацији прилика у тој земљи.

„Србија је стално третирала Црну Гору као неког ко јој је забио нож у леђа“, навео је Попов и додао да се Београд тренутно држи по страни, вјероватно због тога што је добио упозорење међународне заједнице да „држи прсте даље од Црне Горе“.

Казао је и да би устоличење митрополита црногорско-приморског у Цетињском манастиру, да је ситуација нормална, било и нормалан црквени чин, јер се то већ дешавало 41 пут досада.

„Али самим тим што се Црква умијешала у политику, ово је постало политичко питање“, казао је Попов.

Мишљења је и да је Европска унија у претходном периоду мирно гледала на литије у Црној Гори, јер је „прижељкивала да се на неки начин склони ауторитарни режим у Црној Гори, сматрајући да је то на неки начин посљедња оаза комунизма“.

„Како је то више добијало призвук клерикализације и дестабилизације Црне Горе, то се све мање свиђало ЕУ“, додао је гост Новог дана.

Једино што је донекле балансирало ситуацију у Црној Гори је, према његовим ријечима, Влада Здравка Кривокапића која је у међувремену, како је навео, изгубила подршку оних који су је довели на власт, а наравно није добила подршку оних које је срушила са власти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 03:59