/ Андрија Поповић
15/04/2022 u 12:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповић: Абазовић да обезбиједи подршку 49 посланика

Андрија Поповић је казао да је ЛП прошлог мјесеца почела званичне разговоре са Абазовићем о евентуалној подршци и учешћу либерала у новој власти

Либерална партија (ЛП) позвала је мандатара Дритана Абазовића да прекине даља условљавања дијела странака које су потписале меморандум о сарадњи и да, приликом формирања мањинске владе у Скупштини, обезбиједи подршку најмање 49 посланика.

ЛП је, како је рекао њен лидер Андрија Поповић, на нивоу највиших партијских функционера прошлог мјесеца почела званичне разговоре са Абазовићем о евентуалној подршци и учешћу либерала у новој законодавној и извршној власти.

Поповић је агенцији МИНА рекао да је Абазовићу тада уручен нацрт споразума о парламентарној подршци и политичким приоритетима нове владе коју би либерали подржали у парламенту, али би имали и контролну улогу, преко представника у влади.

Поповић је истакао да је за ЛП најважнији даљи демократски развој државе уз неупитност европске перспективе и чланства у НАТО савезу.

- Захтијевамо од Абазовића да преузме одговорност, прекине условљавања дијела меморандумске групације и званично затражи подршку квалификоване, тропетинске већине од најмање 49 посланика, која би довела до изласка из политичке и институционалне блокаде, европске перспективе и договора око избора носилаца највиших правосудних функција- казао је Поповић.

Он је навео да би у наредних годину нова влада имала задатак да реформише изборно законодавство, прихвати преостале препоруке ОЕБС-а и припреми пријевремене парламентарне изборе у 2023.години.

Поповић је рекао да ЛП, као једна од најстаријих црногорских парламентарних партија уз Демократску партију социјалиста (ДПС), Социјалдемократску партију и Социјалистичку народну партију, никада није имала представника у Влади.

- Вјерујемо да је дошло вријеме да, још једном као и увијек у злим временима, допринесемо изласку из дубоке политичке, социјалне и економске кризе никада веће од обнове независности Црне Горе 2006. године- казао је Поповић.

Он је истакао да би евентуална подршка ЛП новој законодавној и извршној власти значила прелазак из опозиционог статуса у владајући, и да то морају аминовати највиши партијски органи.

Поповић је истакао да у ЛП очекују завршне преговоре са мандатаром, коначно усаглашавање споразума о парламентарној подршци и хитно засједање Скупштине која се, ни након 50 дана од почетка редовног прољећног засједања, није састала, што је незабиљежен случај у црногорској и европској парламентарној демократији.

- У овом злом времену и за Европу, након руске агресије на Украјину и за обезвлашћену и анархичну Црну Гору ,за нас либерале црногорски национални интереси су Библија и Куран, нећемо дозволити да се процес сатирања наше државе започет прије 20 мјесеци оконча- поручио је Поповић.

На питање хоће ли посланички клуб ДПС-ЛП подржати мањинску Владу, Поовић је казао да је реалност да је мањинска, евентуално техничка Влада, у овом времену једино изнуђено рјешење изласка из политичког и друштвеног колапса.

- Добро је што је након 20-мјесечне црногорске политичке агоније судбина Црне Горе у рукама превасходно ДПС-а, који је раније најавио условну подршку мањинској Влади, и посланичког клуба ДПС-ЛП, са укупно 30 посланика- рекао је Поповић.

Како је казао, у ЛП вјерују да неће погријешити, да ће кроз усаглашен споразум о парламентарној подршци, као и програм и састав владе, коначно обезбједити функционисање државе и наставак европске перспективе, "искључујући било какве наше партијске интересе и борбу за фотеље".

- Рјешавање сложених отворених питања омогућило би нашој држави да превазиђе велике подјеле и проблеме и настави кретање према Европској унији, које ће бити вјероватно олакшано усљед геополитичких збивања и напада на Европу- закључио је Поповић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:41