АНДРИЈА ПОПОВИЋ / - АНДРИЈА ПОПОВИЋ
03/03/2022 u 11:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповић: Бирали смо мање зло, па је и Абазовић прихватљив

Како је казао, процес приступања ЕУ је блокиран, све три гране власти су у в.д. стању, а Црна Гора потпуно обезглављена

Предсједник ЛПЦГ Андрија Поповић је у емисији "Линк" казао да су након консултација код предсједника државе око формирања нове владе, за ЛПЦГ прихватљиво да мандатар буде Дритан Абазовић. Поповић истиче да су у овом моменту морали да бирају мање зло, јер је Влада Здравка Кривокапића доносила негативне ефекте.

Како је казао, процес приступања ЕУ је блокиран, све три гране власти су у в.д. стању, а Црна Гора потпуно обезглављена.

 - У народу постији изрека бирај мање зло и ми смо дошли у ту ситуација да бирамо мање зло. Влада Здавка Кривокапића доноси негативне ефекте. У тренутку када смо остали без све три гране власти ако Абазовић доније мандат, очекујем да то буде данас или сјутра, ипак, на неки начин Црна Гора би кренула ка стабилизацији. Ако се то не би десило у уставном року, за пар дана, клизимо у анархију. Неминовни су ванредни избори који би се одржали почетком јуна и та влада не би се могла формирати прије септембра, октобра. Шест-седам мјесеци у оваквом стању, питање је да ли би Црна Гора формално преживјела - истиче Поповић, преноси портал РТЦГ.

Вјерује да снаге окупљење око 40 посланика опозиције и четири из Коалиције Црно на бијело, па у будућности и посланици СНП, могу довести до тих 49 гласова, да се изабере функционално правосуђе, јер, како каже, није само СНП близу, већ и још неки посланици који би подржали и са којима би могли да реформишу изборно законодавство и у некој релаксираној ситуацији се организују избори идуће године.

Што се тиче услова СНП да ће у мањинској влади њихови приоритети бити темељни уговор са СПЦ и попис, Поповић истиче да се мањинска или како се већ буде звала нова влада, неће бавити тиме и додатно продубљивати подјеле.

 - То ће остати за неку сљедећу регуларну политичку владу која ће спровести свој политички програм - наглашава лидер ЛПЦГ.

ЛП се како је додао, од почетка залаже за владу националног јединства, то би била техничка концентрациона влада какву је ЦГ имала од 1993. до 1996, али у овом тренутку ЛП нема подршку за такво нешто.

 - Преовлађује став за мањиску владу и то ми је жао, али практично остала су још два дана, па ћемо видјети - поручује он.

Када дође до потписивање Темељног уговора са СПЦ, ЛПЦГ ће инсистирати и на уговору са ЦПЦ  

Сматра и да не треба улазити у причу о Отвореном Балкану, већ да наш основни правац треба да буде ЕУ, деблокада тог процеса. Можда би тај савез био користан економски, али све се то може постићи уласком у ЕУ.

 - Та нам авантура није потребна. Што се тиче темељног уговора он се мора потписати у неком моменту, али ако дође до тога услов ЛП ће бити да се истовремено направи и темељни уговор са ЦПЦ и то би довело до помирења, јер нам је камен спотицања односи између вјерника ове двије вјерске заједнице. Док то не ријешимо ЦГ не може ићи напријед. Ми тај проблем стало покушавамо са скрајнемо, али док га не ријешимо стало ћемо се враћати у нашу невеселу стварност -  поручује Поповић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 04:08