Popović - Ramčilović / Sa susreta
31/03/2024 u 20:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popović - Ramčilović: Vrijeme je da prevaziđemo teme koje dijele narod Balkana

Trebaju nam nove strategije za napredak i novi modeli društvenog razvoja. Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odličnu saradnju i treba da promovišu takav model uzajamne podrške.

To je poručeno  sa sastanka v.d generalne direktorice Direktorata za Interkulturalizam,  Ljudmile Mile Popović i  Zećira Ramčilovića, ambasadora Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori.

Istaknuto je da naročito kroz interkulturalizam i njegov holistički, inkluzivan pristup razvoju, promovišemo vrijednosti koje nas ujedinjuju i razmjenjujemo pozitivne prakse i iskustva, 

Popović je upoznala ambasadora Ramčilović sa aktivnostima Direktorata od svog osnivanja, i izrazila želju za saradnjom sa Sjevernom Makedonijom u dijelu unapređenja principa interkulturalizma, kulturne diplomatije i mirnodopskog razvoja. Popović je istakla da je Direktorat za interkulturalizam, za sada, jedina državna institucija takvog tipa u svijetu.

- Upravo zbog toga, uz veliku čast imamo i veliku odgovornost. Želimo da unaprijedimo kvalitet suživota kod nas i u regionu, i stoga predlažemo da Crna Gora i Sjeverna Makedonija formiraju mješovitu komisiju za interkulturalizam - poručuju u saopštenju.

Ambasador Ramčilović se zahvalio direktorici Popović na posjeti, i istakao da je upravo interkulturalizam ono što je potrebno šarenolikom Balkanu, i da je potrebno da se vrijednosti i principi interkulturalizma prošire u cijelom regionu.

- Vrijeme je da prevaziđemo teme koje dijele narod Balkana. Ova sjajna inicijativa bi bila ključna za razmjenu iskustava – ona bi značajno doprinijela kvalitetu i intenziviranju bilateralne saradnje između Crne Gore i Sjeverne Makedonije -rekao je ambasador Ramčilović.

- Društvena kohezija i integracije su ključ za naš opstanak i dalji razvoj. Od njih zavisi opšta ljudska bezbjednost, održivi razvoj i opšti društveni napredak u našim državama i u regionu, Formiranjem mješovite komisije za interkulturalizam, ojačali bi institucionalnu posvećenost ideji jedinstva u raznolikosti, ljudska prava i ljudske odgovornosti, i spremnost za budućnost, koja zahtijeva jačanje društvene kohezije za rješavanje globalnih izazova i građenje nove smjernice za ljudski razvoj. Naše dvije zemlje mogu zajedno pokazati sta je moguće izgraditi ovakvom saradnjom - istakla je v.d generalna direktorica ovog Direktorata u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava.

Ambasador Ramčilović je ukazao na to da je Sjeverna Makedonija prepoznala važnost interkulturalnog dijaloga i to demonstrirala izradom nacionalne strategije iz te oblasti još 2019. godine.

- No, Sjeverna Makedonija jos uvijek nema institucionalnu jedinicu posvećenu tim pitanjima i zato pozdravlja proaktivnu viziju Crne Gore koja je osnovala Direktorat za interkulturalizam, a kojem sada predstoji izrada nacionalne strategije za interkulturalizam- navodi se u saopštenju.

Ambasador Ramčilović je impresioniran brzinom i kvalitetom razvoja Direktorata i svesrdno je pozdravio inicijativu Direktorata da pokrene međunacionalnu kooperaciju. Istakao je da je upravo ovakva razmjena iskustava dobra prilika za saradnju i uzajamno osnaživanje institucionalnih i društvenih kapaciteta i pozitivnih smjernica.

- Sjeverna Makedonija je ozbiljno posvećena ideji interkulturalizma i svesrdno podržavamo inicijativu za formiranje mješovite komisije za interkulturalizam. Zahvaljujem Vam na ovoj inicijativi - biće to izuzetan primjer saradnje -zaključio je ambasador Ramčilović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:23