/ - Андрија Поповић (ЛП)
28/01/2022 u 12:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповић: Велеиздајнички Темељни уговор са СПЦ неће проћи

У самом Уговору, доступном јавности бар 7 чланова противно је Уставу Црне Горе, нарочито доживотно давање имунитета свјештеницима, сматра он

Одлазећа Влада чији Премијер је и сам признао да неће дочекати половину фебруара на том мјесту, према нашим сазнањима, покушаће да обави своје прљаве задатке што хитније, сматра предсједник и посланик ЛП Андрија Поповић.

-Кривокапић намјерава да у ових пар дана потпише Темељни уговор са СПЦ, иза очију јавности и без икаквог легитмитета и подршке како у својој Влади тако и у Скупштини. Сматраћемо такав чин велеиздајом националних интереса Црне Горе са тешким кривичним посљедицама за који ће његови виновници морати да одговарају. Нарочито након скорог губитка функциналног имунитета  који одлазећи Премијер и његови сарадници уживају, мораће да одговарају пред законом и институцијама по свим основама урушавања државно-правног поретка-наводи Поповић.

Додаје:"Фалсификовањем историје кроз Темељни уговор, односно нацрт који је доступан јавности, покушајем институционализације неистина и митологије, жели се СПЦ у Црној Гори обезбиједити положај државе у држави, или прецизније државе над државом".

-У самом Уговору, доступном јавности бар 7 чланова противно је Уставу Црне Горе, нарочито доживотно давање имунитета свјештеницима као посланицима и министрима, који га додуше имају само током мандата, али и изједначавање правног статуса организација СПЦ са статусом државних органа и институција. Упозоравамо премијера Кривокапића, да он лично и оно што је остало од његове Владе, немају никакав легитимитет да потпишу било што у име државе Црне Горе, нарочито не овакав акт којим желе озаконити подређен положај Црне Горе једној вјерској заједници, умјесто да свака заједница има једнак положај а држава своје посебно мјесто и дигнитет у односу са свим заједницама-поручује он.

Поповић додаје:" Само Темељни Уговори Српске православне цркве али и Црногорске православне цркве, сличног садржаја у складу са Уставом Црне Горе, потписаним са Католичком црквом и Исламском заједницом, ће имати подршку либерала. Имунитети државних функционера нијесу вјечни, а кривична дијела не застаријевају тако брзо, нарочито када је у питању издаја националних интереса".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 17:02