Popović / Foto: -LAZAR RUZIC
16/08/2022 u 06:28 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popović za "Dan": Teško do rješenja političke krize

Postoji opcija da ne dobijemo potrebnu većinu za pad Vlade zbog taktiziranja pojedinih poslanika opozicije, kazao je Popović

Nekoliko varijanti je u igri kod obaranja Vlade 19. avgusta. Prva varijanta koju niko ne pominje jeste neodržavanje vanrednog zasjedanja Skupštine zbog nedostatka potrebnog kvoruma od najmanje 41 poslanika.

Druga, izglasavanje nepovjerenja Vladi sa apsolutnom većinom od 41 i više poslanika i sve što ustavno slijedi.

Treća varijanta, kako smo nas 36 poslanika podnijeli inicijativu za glasanje o nepovjerenju Vladi, od toga nas 33 koji smo podržali manjinsku Vladu, Liberalna partija (LP) i Demokratska partija socijalista (DPS) bez učešća u njoj, postoji opcija da ne dobijemo potrebnu većinu zbog taktiziranja pojedinih poslanika opozicije, kazao je u razgovoru za "Dan" lider Liberalne partije Andrija Popović.

Popović je istakao da je i sada izvjesno da Vladu podržava samo između devet i trinaest poslanika, te da ne može opstati Vlada sa podrškom od 10 do 15 odsto poslanika. On navodi da u vremenu kada je Crna Gora zavijena u crno nakon strašne tragedije na Cetinju, teško ćemo na vanrednim zasjedanjima Skupštine Crne Gore ove sedmice riješiti kompleksnu političku i institucionalnu krizu u kojoj se nalazi naša država.

– Ovo je najdublja krizu od obnove nezavisnosti 2006. godine. Teško je očekivati potrebnu kvalifikovanu većinu za izbor članova Sudskog savjeta kada suštinski ne postoji parlamentarna većina, a imamo nedavno iskustvo kod izbora četiri člana Ustavnog suda kada su se vodeće stranke manjinske vlade ponašale kalkulantski, nijesu na Ustavnom odboru podržale nijednog kandidata od njih 18. LP je rijetka stranka koja je tom prilikom podržala četiri kredibilna kandidata. Izgleda da čelnicima manjinske vlade odgovara stanje što gore – to bolje za njih, jer ako se do zakazanih lokalnih izbora ne izaberu sudije Ustavnog suda koji neće imati tada potrebnu većinu, a za to su šanse minimalne, shodno njihovim ustavnim nadležnostima o izbornim sporovima, moraju se ponovo odložiti lokalni izbori – zaključuje Popović.

Naš sagovornik je podsjetio na sporazum iz aprila o prioritetima manjinske vlade.

– Nakon samo 70 dana, sporazum je drastično izigrao premijer Dritan Abazović izglasavanjem na sjednici Vlade Ugovor sa SPC, kršeći član šest tog sporazuma, koji kaže da će se pitanja vezana za taj ugovor, "Otvoreni Balkan" i Zakon o popisu donositi uz saglasnost političkih subjekata koji obezbjeđuju parlamentarnu većinu. Sa Liberalnom partijom niko se nije ni konsultovao oko toga, a vjerovatno je premijer Abazović iz nekog razloga u "tijesnoj koži", tj. morao je potpisati taj nakaradni ugovor iz nekog razloga. Кako je jedan od normativnih prioriteta u sporazumu izborna reforma, to jeste usvajanje preporuka OEBS/ODHIR za dogradnju izbornog zakonodavstva, potpuno je nejasno zašto to manjinska vlada nije pokrenula u proteklih stotinjak dana – ističe Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. oktobar 2022 12:07