/ ANDRIJA POPOVIC, SJEDNICA SKUPSTINE CRNE GORE, SKUPSTINA CRNE GORE-LAZAR RUZIC
11/01/2023 u 18:56 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popović za Dan: Vlada okreće glavu na poruke EU zvaničnika

Jedino rješenje za izlazak iz krize jesu vanredni parlamentarni izbori, koji bi građanima pružili šansu da izaberu jasan dalji put države i konačno bi stavili tačku na nestabilnost, konstituisanjem nove većine, istakao je Popovi

Crna Gora je već dugo u kompleksnoj političkoj i institucionalnoj krizi koja je postala teret za sve aspekte života ovoga društva. Politička nestabilnost prelila se i na ekonomiju, međunarodni ugled države, ali polako utiče i na odnose u kompletnom društvenom životu, kazao je u razgovoru za "Dan" lider Liberalne partije Andrija Popović.

Popović je istakao da jedino rješenje za izlazak iz krize jesu vanredni parlamentarni izbori, koji bi građanima pružili šansu da izaberu jasan dalji put države i konačno bi stavili tačku na nestabilnost konstituisanjem nove većine.

– Liberalna partija to govori već dugo vremena i upozoravamo na pogubne posljedice aktuelnog stanja. Radujemo se da je to razumjela i međunarodna zajednica, a u poslednje vrijeme čujemo takve zahtjeve i iz dijela vladajuće većine, što ohrabruje i govori o ispravnosti naših zalaganja koja su kulminirala kroz proteste "Ima nas" – naveo je Popović.

Naš sagovornik od 2023. godine očekuje da će biti godina stabilizacije za Crnu Goru.

– Zasigurno ćemo proći još mnoge lomove i previranja, očigledno neophodna u procesu konsolidacije demokratije, ali ne sumnjam u dobar rezultat po sve nas na kraju tih procesa. Crna Gora je u svakom vremenu imala dovoljno mudrosti da pruži kvalitetan odgovor na sve izazove i da mudro i strpljivo gradi svoju poziciju. Vjerujem da ćemo morati da pronađemo kompromis oko zajedničkih, nacionalnih interesa ovoga društva i da se suočimo sa oporavkom ekonomije, finansija, stabilizacijom institucija, ali i reformama u oblasti vladavine prava kako bismo vratili Crnu Goru na evropski put. Siguran sam da ćemo kraj godine dočekati sa mnogo više razloga za zadovoljstvo svih u Crnoj Gori – poručio je naš sagovornik.

"Niko nema pravo da drži državu kao taoca svojih sitnih interesa, jasno je da ako ne izaberemo sudije Ustavnog suda, kvalifikovanom većinom, nema uslova za raspisivanje izbora

Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon i austrijski ministar za evropske i međunarodne poslove Aleksander Šalenberg saopštili su nedavno da bi, ukoliko Crna Gora ne napravi funkcionalne institucije i ne izabere sudije Ustavnog suda, Evropska unija (EU) u januaru ili februaru mogla razmatrati kako da zaustavi pregovarački proces.

Dešavanja u Šavniku poraz za demokratiju

Već devet puta su održani izbori u Šavniku, a nije sigurno kada će se nastaviti. Kako Popović navodi, dešavanja u toj opštini poraz su za demokratiju i za institucije ove države.

– Samovolja nekoliko pojedinaca, agresija i hajdučija, prijetnje nasiljem, krađa glasačkih kutija i uništavanje listića, bez ikakve odgovornosti, ne smije da prođe tek tako. U Crnoj Gori se već predugo legitimiše i ćuti na sve i svašta, pa se na taj način otvaraju vrata zakona jačeg, da sjutra bilo ko može da zaprijeti kome god, da ne može da ostvari svoje ustavno pravo, da mu otme listić, uništi izborni materijal i slično. Smijenjena Vlada ne želi već očito da pomogne da se ovaj proces riješi iako ima mehanizme za to. Plašim se da je ovo samo test za eventualni haos na predsjedničkim i eventualnim parlamentarnim izborima koji ova vlast priprema ne bi li pokušali silom da sačuvaju svoje položaje i fotelje – ističe lider Liberalne partije.

– Poruke EU zvaničnika o mogućem zaustavljanju pregovora sa Crnom Gorom očekivane su za svakog ko je ozbiljno pratio ponašanje smijenjene 43. Vlade i njenu politiku, čak mislim da su i zakašnjele reakcije koje su trebale mnogo ranije da se čuju, još od poraznog izvještaja Evropske komisije kojim se Vlada hvalila i koji je nikad gori kroz deceniju pregovora sa EU. Zabrinjava to što smijenjena Abazovićeva vlada te poruke ne shvata ozbiljno i ne okreće glavu na njih, pa se plašim da, dok su još uvijek na pozicijama moći, mogu da naprave još veću štetu i gurnu Crnu Goru u dublju izolaciju. Od lidera i uzora u procesu EU integracija došli smo do stadijuma kada nam se prijeti sankcijama a primjer da je posljednja sjednica parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje otkazana od strane EU, suštinski znači da je aktivirana klauzula balansa – rekao je Popović.

Prema njegovom mišljenju, dogovor oko sudija Ustavnog suda je nužan.

– Bez toga ostajemo u začaranom krugu, u agoniji koja možda nekom i odgovara, ali Crnoj Gori sigurno ne. To je preduslov za sve procese o kojima sam govorio, vanredne izbore, stabilizaciju institucija i slično. Ne gajim prevelike nade da će većina aktera vlasti biti posebno odgovorna prema ovom pitanju i da ćemo to završiti u nužnom roku. Oni odugovlače to pitanje preko dvije godine pa je jasna intencija da se odugovlači što je više moguće, ali bojim se da se približavamo krajnjem roku nakon kojeg neće biti izgovora. Niko nema pravo da drži državu kao taoca svojih sitnih interesa, jasno je da ako ne izaberemo sudije Ustavnog suda, kvalifikovanom većinom, nema uslova za raspisivanje izbora. Kao član Ustavnog odbora imam osjećaj da će parlamentarna većina ponovo pokušati da opstruira izbor sudija Ustavnog suda, jedino se postavlja pitanje na koji će to način, kod aktuelnog javnog poziva sprovesti – zaključuje Popović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 06:25