zdenka popovic / - DEMOKRATE
05/06/2023 u 11:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popović: Zarada nije milostinja, rad nije privilegija nego pravo

Rast zarada zaposlenih nećemo platiti padom ukupne zaposlenosti, nego značajnim rastom, navela je ona

Za manje od tri godine od pada prethodnog režima, ispunjenih političkom nestabilnošću i u kojima su se smijenile dvije vlade, 18.2 odsto je više zaposlenih u Crnoj Gori, a postignut je rast ekonomije od 6,1odsto samo u 2022. godini, saopštila je Zdenka Popović, kandidatkinja za poslanicu Koalicije ‘‘Aleksa i Dritan - HRABRO se broji !‘‘.

- Dostignut je najviši bruto domaći proizvod u našoj istoriji od 5,8 milijardi eura i takođe najveće bruto strane direktne investicije od 1,15 milijardi eura. 997 miliona eura prihoda od turizma u 2022. godini i 700 miliona eura prihoda od izvoza, što je takođe istorijski rekord, kao i drugi uspjesi, omogućili su nam da naši zaposleni osjete konkretan rast svojih zarada - 25 odsto zaposleni u državnoj upravi i kulturi, a 20odsto u prosvjeti. Našim su policajcima, koji podnose najveći teret bespoštedne borbe protiv organizovanog kriminala, 32odsto su povećane prosječne neto zarade i sad su najbolje plaćeni u svojoj oblastina cijelom Zapadnom Balkanu. 125.000 djece je primilo dječiji dodatak, a 70.000 osnovaca dobilo besplatne udžbenike. 40.322 penzionera je primilo jednokratnu novčanu pomoć, a 17.000 minimalnu penziju od 259.95 eura, 15.000 majki troje i više djece ponovo ima pravo na naknadu, a 7.114 roditelja je primilo naknadu za novorođenčad u iznosu od 900 eura, 3.438 studenata je primilo studentski kredit, a 3.000 građana 100 odsto uvećane staračke naknade, 80 odsto su povećane minimalne zarade, navela je Popović.

Kako je istakla, ove uspjehe doživljavaju samo kao početak borbe za dostojanstven život građana Crne Gore.

- Obećavamo da ćemo do kraja mandata 44. Vlade Crne Gore, to jest do 2027. godine, i dalje jačati svaku od navedenih oblasti, posebno u dijelu povećanja zarada, penzija, ali i socijalnih izdataka. Ovim se i obavezujemo da ćemo obezbijediti dostojanstvo i poštovanje prava svakog radnika u komletnom privatnom sektoru. Tlačenje radnika više dozvoliti nećemo. Ovo obećanje je utemeljeno na realnim iskustvima koje je Crna Gora stekla u prvim godinama svoje istorije u kojima je demokratska vlast funkcionisala u službi građana, a ne organizovanog kriminala i uske otuđene stranačke oligarhije, kao i na trendovima pozitivnog kretanja u određenim djelatnostima, koje su uslovljene profitabilnošću svake od oblasti i njenom doprinosu ukupnom rastu crnogorske privrede i društvenih djelatnosti, istaklaje ona.

Kako je zaključila: "Uz ovo obećanje ponovićemo još jedno – naša zaštita prava zaposlenih ne svode se samo na rast njihovih zarada, nego i na punu kontrolu poštovanja njihovih socijalnih, profesionalnih i ostalih prava na radnom mjestu. Takođe, rast zarada zaposlenih nećemo platiti padom ukupne zaposlenosti, nego značajnim rastom. Zarada nije milostinja. Rad nije privilegija nego pravo.  Da Crna Gora radi i zaradi!"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. oktobar 2023 11:02