Николић / Фото: Иван Петровић Ипе
31/05/2021 u 16:54 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Портпаролу ДПС-а засметало извјештавање медија о обустављању поступка против Стијеповића

Суд утврђује кривицу, а не медији или политичари, тврди Николић

Портпарол ДПС-а Милош Николић казао је поводом одлуке Виши суда да обуставе поступак против бившег градоначелника Подгорице Славољуба Стијеповића да суд утврђује кривицу, а не медији или политичари

Николић је реаговао поводом, како тврди "извјештавања појединих медија о исходима судских поступака, посебно оног који се односи на Стијеповића, као и непримјерених коментара које истим поводом изричу чак и представници власти". 

- Напомињемо да у Законику о кривичном поступку постоји обавеза поштовања претпоставке невиности која се стриктно намеће низу субјеката, међу које спадају: државни органи, медији, удружења грађана, јавне личности, као и сва друга лица, која су дужна да је поштују, те да својим јавним изјавама о кривичном поступку који је у току не вријеђају друга правила поступка, права окривљеног и оштећеног, као и начело судске независности- додао је Николић.

Додаје да се у пракси ова обавеза често не поштује.

- Нарочито се у прејудицирању осуђујућег исхода кривичног поступка, уз директно или индиректно кршење претпоставке невиности, истичу несавјесни представници медија, али и поједине личности из политике, а у задње вријеме, што је посебно опасно и представници државне власти, који не само да грубо крше Уставом и међународним конвенцијама загарантовано људско право већ грубо задиру у сферу независности и самосталности правосудних институција - наводи Николић.

Портпарол ДПС-а истиче да држава која не поштује презумпцију невиности, креира амбијент у коме се може рећи да је неко учинилац кривичног ђела иако нема правоснажне пресуде.

- Тиме се повријеђују многе одредбе приватности, често стварајући хистерију у јавности која трајно утиче на све сегменте професионалног и личног живота онога на којег се “информације“ односе и без изузетка на његово најближе окружење. Једноставно у таквом друштвеном амбијенту, неком је дозвољено све, а неком ништа - указује Николић.

Kако је истакао, треба напоменути да је Црна Горе потписница Универзалне конвенције о људским правима и Европске конвенције о људским правима.

- Право на фер суђење и у разумном року, које је предвиђено у члану 6 поменуте Европске конвенције, повријеђује се самим кршењем презумпције невиности. Актуелна власт се Споразумом додатно обавезала да ће у цјелости испоштовати обавезе Црне Горе преузете међународним актима - оцјењује Николић.

Додатно напомиње да све ове напомене треба да имају сви субјекти када себи дају за право да коментаришу судске одлуке.

- Право на мишљење или коментар, не може и не смије проузроковати кршење основних људских права појединца, и угрозити његов интегритет и достојанство, само зато што се одређена судска одлука некоме, из различитих разлога, не допада - закључује Николић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:09