/ - ФОТО: БС
10/06/2022 u 14:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланици БС са амбасадорком Турске: Парламентарна дипломатија важна за односе двије државе

Шефица клуба посланика БС Кенана Струјић-Харбић, казала је да посланике очекује доста посла на плану доношења закона, као и у дијелу избора челних људи у правосуђу

Парламентарна дипломатија важна је за односе између Црне Горе и Турске, који су пријатељски и на највишем нивоу, оцијењено је на састанку посланика Бошњачке странке и амбасадорке Турске у Црној Гори Сонгул Озан.

На састанку, који је одржан у Скупштини Црне Горе, разговарано је о раду парламента, предстојећим обавезама које се налазе пред посланицима, али и о билатералним односима између двије државе.

Шефица клуба посланика БС Кенана Струјић-Харбић, казала је да посланике очекује доста посла на плану доношења закона, као и у дијелу избора челних људи у правосуђу.

-Наш циљ је деблокада институција, посебно у правосуђу. Парламент ту има кључну улогу. Вјерујем да ћемо доћи до консензуса када су у питању измјене Закона о избору одборника и посланика. Важно је да имамо изборе у једном дану и на томе ћемо предано радити, како би дошли до законског рјешења које је опште прихватљуво и које је у најбољем интересу за демократске процесе у Црној Гори. Вјерујем да ћемо постићи компромис и око избора чланова Судског савјета, судија Уставног суда и Врховног државног тужиоца- казала је Струјић-Харбић.

Посланик Суљо Мустафић, говорећи о односима између Црне Горе и Турске, истакао је да су они партнерски и пријатељски.

-Као неко ко је дугогодишњи посланик и бивши предсједник групе пријатељства два парламента, истичем добру сарадњу са парламентом Турске. Управо је Велика народна скупштина Турске била међу првима која је ратификовала Протокол о чланству Црне Горе у НАТО и то у времену непосредно након покушаја државног пуча у овој земљи. То је нешто што је јако битно за нас као друштво. Турска се показала као искрен партнер Црне Горе у сваком моменту- рекао је Мустафић.

Говорећи о актуелној политичкој ситуацији, посланик Амер Смаиловић је казао да је Црна Гора добила Владу која за разлику од претходне, уважава положај мањинских народа. Смаиловић је подсјетио да претходна Влада није имала међу министрима никога из редова мањинских народа, док је актуелна Влада у том дијелу направила искорак. Он је казао да је фокус нове парламентарне већине убрзање европских интеграција и бољи животни стандард грађана.

Амбасадорка Сонгул Озан, захваливши се на пријему, казала је да је парламентарна демократија важна за односе између Црне Горе и Турске. Поручила је да су односи између двије државе веома добри, а да су посланици, преко групе пријатељства, томе дали велики допринос.

Састанку је присуствовао и портпарол БС Адел Омерагић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 11:52