Избор 43. владе на Цетињу / IVAN PETROVIC-IPE
09/05/2022 u 06:58 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланици данас опет о одлагању избора: Играју се законима док „зарањају” по дубини

Ако Скупштина поново изгласа закон, предсједник ће морати да га потпише и како немамо функционалан Уставни суд извјесно је да ће закон бити примијењен, наводи адвокат Радуловић

Посланици црногорске скупштине данас ће се поново изјаснити о допуни Закона о локалној самоуправи, који је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић вратио на поновно одлучивање. Како оцјењују саговорници "Дана", политичари се играју Уставом и законима, док "зарањају" по дубини.

Допунама Закона о локалној самоуправи предвиђено је да избори у Подгорици и 13 општина буду одржани најкасније до 30. октобра.

Ђукановић је вратио Скупштини тај закон на поновно одлучивање, наводећи да би се доношењем указа о његовом проглашењу, његовим ступањем на снагу и поступањем предсједника сагласно његовом тексту и дејству, могло отворити више битних правних питања.

– Односно недоумица, које настају у карактерстичним политичким ситуацијама, уз претпостављену рефлексију на поље црногорског уставног система и постулата уставног права уопште – навео је Ђукановић у образложењу.

Он је рекао да, због тога, цијени разложним да се Закон о допуни Закона о локалној самоуправи врати Скупштини на поновно одлучивање.

Извјесно је да ће допуне закона опет бити изгласане. Како "Дан" сазнаје незванично из врха Демократске партије социјалиста (ДПС), они ће поново гласати за овај закон. Исти одговор имали су и из Социјалистичке народне партије (СНП), наводећи да су они принципијелни, те да се одавно залажу за обједињавање избора, јер је то, између осталог, европска пракса. Из ГП УРА су истакли да не знају због чега је Ђукановић вратио закон, али да ће поново бити изгласан.

Политички аналитичар Андрија Ђукановић казао је за "Дан" да ће закон бити усвојен, јер није дошло до промјене ставова код оних који су већ подржали тај закон.

– Представници парламентарне већине остају при ставу да је најбоље да избори буду у једном дану до краја октобра. Вјероватно је разлог томе чињеница да немају јасну, односно добру калкулацију изборних резултата. Вјерујем да се избори одлажу док нова влада мало не стане на ноге и представници нове већине не "зароне" по дубини. Чекају да се грађани мало охладе од тензија због пада претходне владе, а онда ће у међувремену профункционирати добро познати механизми партијског запошљавања, коришћења државних ресурса у партијске сврхе и сл. што је најбољи пут до нових гласача и задржавања постојећих – објашњава Ђукановић.

Додаје да предсједник жели да пошаље слику поштоваоца устава и закона којих се стриктно држи.

– Али ето ако се по други пут изгласа закон шта он ту може. То је дио политичких игрица које годинама уназад гледамо. Ово је симулирање демократије и тобожњег вишегласја гдје ни у ДПС-у сви не мисле исто. Фингира се сукоб мишљења и приказује се слика живог и динамичног политичког живота иако сви знамо да је нова влада састављена у добром дијелу мимо изборне воље грађана и по инструкцијама са стране. Kао таква наравно да нема никакву аутономију и у великој мјери већ има зацртану агенду – истиче наш саговорник.

Правник Веселин Радуновић казао је за "Дан" да није први пут да се предложи и усвоји закон који није сагласан са Уставом јер се политичке партије увијек руководе својим интересима, а не интересима заштите Устава.

– Тако сада имамо политичке партије које се оштро противе овом рјешењу, а прије само неколико мјесеци су се залагале за исто то рјешење када им је одговарало. На жалост, Уставни суд није функционалан, а и када је то био није благовремено и ефикасно штитио уставност. Ако Скупштина поново изгласа закон предсједник ће морати да га потпише и како немамо функционалан Уставни суд, опет захваљујући политичким партијама и њиховим уским интересима, извјесно је да ће закон бити примијењен – наводи Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 22:59