Sjednica odbora za pravosudje / SJEDNICA ODBORA ZA PRAVOSUDJE-SKUPSTINA
15/09/2021 u 16:49 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланици истражују убиство Душка Јовановића, „Лименку”...

Посланици из реда власти истакли су да је парламентарна већина послала поруку да жели да Црну Гору врати владавини права и да случајеви којима ће се одбор бавити годинама муче грађане

Одбор за политички систем, правосуђе и управу почеће да прикупља информације и чињенице о сумњивим поступањима и активностима надлежних органа у нерасвијетљеним случајевима и аферама које годинама оптерећују црногорско друштво. То је закључено на јучерашњој сједници тог скупштинског радног тијела. Тај закључак усвојен је гласовима чланова одбора из парламентарне већине, док су представници опозиције напустили сједницу, уз оцјену да се то тијело мијеша у посао надлежних органа.

Посланици из редова власти истакли су да је парламентарна већина послала поруку да жели да Црну Гору врати владавини права, те да случајеви којима ће се одбор бавити годинама муче грађане. Одбор за правосуђе и управу расправљаће у наредном периоду и о прикупљању информација о поступању надлежних у вези са убиством уредника "Дана" Душка Јовановића, али и са аферама „Лименка” и „Камп на Златици”.

Посланик Социјалдемократске партије (СДП) Драгиња Вуксановић Станковић казала je да је важније да се што прије комплетира Тужилачки савјет.

Предсједник Одбора за политички систем, правосуђе и управу Момо Kопривица истакао је да ће Тужилачки савјет бити брзо изабран и да због тога нико не треба да брине.
– Рјешење ће бити врло брзо готово. Мислим да ће јавност због тога бити и те како задовољна. Изабраћемо нови Тужилачки савјет који ће освјежити тужилачку организацију и обезбиједити владавину права, али сигурно нећемо заборавити оно што је раније било. Скупштина неће ћутати зато што је неко некад и негдје подмићен или уплашен да не поступа или да поступа селективно – нагласио је Kопривица.

Размијениће информације са Одбором за безбједност

Посланици Демократске партије социјалиста (ДПС) Марта Шћепановић и Драгутин Паповић предложили су допуне дневног реда поводом недавних дешавања на Цетињу, које, вољом већине, нијесу прихваћене.

Шћепановић је предложила да позову предсједника општине Будва Марка Бата Царевића како би од њега прикупили информације јер је он дао багере и камионе за пробијање барикаде на Белведеру. Предложила је да позову и представнике Владе због, како је навела, репресивне акције против грађана који су учествовали у протесту на Цетињу.

Посланик Грађанског покрета УРА Милош Конатар истакао је да се догађајима на Цетињу бави Одбор за одбрану и безбједност, који данас има сједницу. Представници власти исказали су заинтересованост за размјену информација са тим одбором и за утврђивање истине о томе шта се 4. и 5.септембра догодило на Цетињу.

Посланици опозиције навели су да се предложеним дневним редом уноси хаос и да овакво поступање већине у одбору представља грубо кршење прописа.

Копривица је одговорио да то није тачно и да се ради о озбиљном криминалу и „великим срамотама органа коју су поступали у овим случајевима”. Као примјер је навео убиство испред Клиничког центра Црне Горе 2000. године.

Одбор ће, између осталог, истраживати и убиство полицијског функционера Славољуба Шћекића, нехумано и шиканозно задржавање сада покојног митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића у просторијама Центра безбједности Подгорица, незаконито праћење и осматрање вјерских великодостојника, новинара, активиста из невладиног сектора и лидера до прошле године опозиционих странака по налогу бившег руководства АНБ-а, као и проневјеру новца и фалсификовање исправа у рачуноводству Скупштине у претходном сазиву.

На наредној сједници, која ће бити одржана наредне недјеље, одбор ће, како је најављено, интензивирати активности на прикупљању информација у вези са питањем проневјере новца и фасификовањем исправа у Скупштини, у складу са пословником, ради помоћи надлежним органима да се овај случај боље разумије, уз прикупљање информација за организовање контролног и конститутивног саслушања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:01