ЕУ застава / - UNSPLASH
22/10/2021 u 12:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланици одбора за вањске послове Европског парламента о ЦГ 26. октобра

Посланици ће се на истој сједници изјаснити о нацрту Извејштаја о сарадњи у борби против организованог криминала на Западном Балкану, извјестиоца Лукаса Мандла

Посланици одбора за вањске послове Европског парламента (АФЕТ) размијениће ставове о недавним дешавањима у Црној Гори на сједници која је заказана за уторак 26. октобар, сазнаје ТВЦГ у Бриселу, преноси портал РТЦГ.

Посланици ће се на истој сједници изјаснити о нацрту Извејштаја о сарадњи у борби против организованог криминала на Западном Балкану, извјестиоца Лукаса Мандла.

У том документу се наглашава да организовани криминал и корупција прије свега штете грађанима земаља Западног Балкана, јер “поткопавају њихово право на сигурност и социјалну кохезију, као и њихово повјерење у демократски систем, стварају препреке демократским реформама и ометају процес придруживања”.

Такође, каже се да ускраћивање европске перспективе земљама Западног Балкана погоршава стање у погледу организованог криминала, и наглашава да се само подстицањем процеса интеграције у ЕУ то може побољшати.

Напомиње се да су владавина права и борба против корупције и организованог криминала области у којима земље Западног Балкана треба да покажу већи напредак на путу ка ЕУ.

У нацрту извјештаја се, између осталог, похваљује успјешна сарадњу са тужиоцима за везу из Албаније, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Србије упуц́еним у Еуројуст ради пружања подршке у прекограничним истрагама које укључују њихове земље, и подстиче слична сарадња са преосталим земљама Западног Балкана.

Посланици АФЕТ-а ће иза затворених врата дискутовати о ситуацији у Босни и Херцеговини.

Током исте сједнице најављен је и геополитички дијалог са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем о Инструменту претприступне помоћи IPA III.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:25