/ - СКУПШТИНА ЦГ
13/12/2021 u 16:31 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Поповић: Ово је фијаско опозиције и ДФ-а; Радуловић: Требало је да се разведри изнад ЦГ

Црногорска опозиција повукла је из скупштинске процедуре иницијативу за изгласавање неповјерења Влади

Пета сjедница Другог редовног, јесењег, засjедања у 2021. години одржана је данас након кашњења због састанка опозиције. Једна од тачака дневног реда требала је да буде и предлог да се гласа о неповјерењу 42. Влади Црне Горе.   Црногорска опозиција повукла је из скупштинске процедуре иницијативу за изгласавање неповјерења Влади. Сједница ће бити настављена сјутра.

image
Алекса Бечић

Из опозиције су, у заједничком саопштењу, навели да, имајући у виду најаву ДФ да ће поднијети иницијативу за скраћење мандата Скупштине, сматрају да без одлагања треба отпочети разговоре о формирању нове скупштинске већине. Они су казали да су увјерени да ће доћи до формирања нове парламентарне већине и, на тај начин, бити створене неопходне претпоставке за пад Владе и разрјешење предсједника Скупштине.

- Из тог разлога, повлачимо иницијативу за изгласавање неповјерења Влади- наводи се у саопштењу.

Иницијативу за изгласавање неповјерења Влади је крајем новембра у скупштинску процедуру предало 40 посланика Социјалдемократске партије, Демократске партије социјалиста, Либералне партије, Социјалдемократа, Бошњачке странке и Албанске листе.

(ВИДЕО) Мандић: Предлажемо изборе, нећемо рушити Владу са ДПС-ом

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

Посланик Славен Радуновић (ДФ) казао је да су тражили да галсање о непопвјерењу Влади буде прва тачка дневног реда како би оголили ситуацију. Казао је ако нико нема бољу идеју од ДФ-а за изалазак из кризе, тарже да се врате темељима демократије и изађу на изборе.

image
Славен Радуновић

Посланик Бранко Радуловић (ДФ) казао је да је Црна Гора изгубиула један дан гдје је требало да се разведри изнад замагљене и залуђене Црне Горе и по много чему девијантне. Казао је да имамо глупост од предлога буџета.

image
Бранко Радуловић

Владимир Jоковић из (СНП) истакао је да била у медијима прича да се преговара о десетинама милиона, и да би он волио да зна ко је то нудио и коме. Посланик Марко Милачић (Права ЦГ) честитао је "ову велику побједу грађана Црне Горе".

- Ко ће да одговара за ове тензије у Црној Гори, док сте ви (ДПС) варали овај народ. Грађани очекују да Ђукановић устане каже извињење грађанима.. Да прговарало се. Грађани су спријечили и поносан сам на грађане- питао је Милачић и изазвао бројне комнетаре посланика тражећи да кажу ко је преговарао.

image
Марко Милачић

Посланик Андрија Поповић (Либерална партија) упутио је извињење јавности којој су дали "лажну наду да ће данас најгора Влада пасти".

- Ово је данас фијаско опозиције и фијаско Демократског фронта - истакао је он, на шта је затим добио аплаузе од појединих посланика.

image
Андрија Поповић

Посланик Борис Богдановић (Демократе) навео је да се зна коме су нуђене паре и да се ради о 21 милиону еура, који је наводно нуђен Дритану Абазовићу. Посланик Предраг Булатовић истакоа је да све може да се стави у исту раван, али не ДФ и ДПС.

- ДПС је побијеђен, никада се вратитит неће на власт ни Мило Ђукановић. Црна Гора је у озбиљној кризи, нема институције која функционише. Одговорност прије свега преузима Влада и парламентарна већина. Да се дошло до гласања дошли би до тога да Владу подржава 13 или 14 посланика. Стање је неодрживо, Здравко Кривокапић нема нашу подршку, ово је дубока криза а данас је још дубља. Кривокапић нема ништа да слави, криза је само одложена, она мора да се ријеши- нагласио је Булатовић.

image
Предраг Булатовић

Милош Конатар (УРА) казао је да релаксирано чекају понедељак.

- Током претходних дана се причала прича да међу посланицима има оних који преговарају да узму новац, да би политички донио неку одлуку. Молим све оне који су говорили да неко преговара да узме новац, милион или 21 да изађе пред грађане и именом и презименом каже ко је тај ко је преговарао- навео је Конатар.

Генци Ниманбегу (Албанска листа) казао је да је сигурно у политици најгоре да је једна од мана селективно памћење и примјећује да такво памћење постаје традиција политичких актера. Истакао је да ово није битна која је добијена или изгубљена, и да сумња да садашња Влада има подршку од једног јединог посланика. 

- Оваква Влада је наметнута и штетна за демократију- нагласио је Ниманбегу. Бранко Радуловић је додао да је увијек био за то да мањине буду дио власти.

image
Генци Ниманбегу 

Ервин Ибрахимовић (БС) казао је да мањине нису у колаицији са ДПС-ом, већ да су представници мањина у коалици са својим народом. Навео је да ова данашња Влада нема министра који је припадник мање бројног народа. Посланик Данијел Живковић (ДПС) казао је да напокон ставри треба извести на чистац.

- Здравко Кривокапић је као премијер ставио у политички обруч осудства храбрости представника валадајуће већине да галсају за његово неповјерење. Ви сте губитници, они који сједе у владајућој већини - истакао је Живковић.

Посланици су почекли са образложењима предлога допуне дневног реда.

Марко Милачић је предложио измјене Закона о образовању и васпитању дјеце са посебним образовним потребама, а такође је предложио да се 30. август уврсти у државне празнике, као Дан демократије, јер се радио о историјском дану, "јер су грађани први пут својом вољом смијенили 30 година власти ДПС-а". Први његов предлог је изгласан, док други није.

image

СКУПШТИНА ЦГ

- СКУПШТИНА ЦГ

Андрија Поповић је прдложио да се уврсти у дневни ред Закон о забрани фашистичких, неофашистичких и војних националистичких организација и употребе њихових симбола уврсти у дневни ред сједнице. Скупштина није прихватила предлог. Посланици СД-а , Иван Брајовић, Дамир Шеховић и Борис Мугоша, су прдложили измјене и допунезакона о ПДВ. Предложили су смањење рачуна струје, да се за губитке не обрачунава ПДВ. Тај предлог је прихваћен. Мугоша је затим појаснио други предлог који се тиче потребе да се подрже мала и средња предузећа због ситуације изазване вирусом корона. Затим је Мугоша појаснио предлог стопе ПДВ-а који се односи на обалст угоститељства. Четврити закон је о заштити стратешких инетерса у области авио- саобраћаја.

Предлози Владе: Посланици су изгласали да се уврсти у дневни ред предлог Закона о измјенама и допунама закона о стечају. Предлог да се уврсти предлог о измјенама и допунама Закона о националном бренду, прихваћен је. Такође, прошао је и предлог да се уврсти на дневни ред Закон о заштити пословне тајне. Прошао је и предлог за допунуд невног реда фискална стратегија 2021-2024.

ДНЕВНИ РЕД:

image
ДНЕВНИ РЕД
image
ДНЕВНИ РЕД
image
ДНЕВНИ РЕД
image
ДНЕВНИ РЕД
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 09:43