/ - FOTO. MINISTARSTVO
13/02/2023 u 12:27 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisan Memorandum o razumijevanju za oblast sajber bezbjednosti

Memorandum o razumijevanju potpisan je na marginama Svjetskog samita Vlada koji se održava od 13. do 15. februara u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Ministar javne uprave mr Marash Dukaj potpisao je danas u ime Crne Gore Memorandum o razumijevanju sa šefom Savjeta za sajber bezbjednost UAE, dr Mohamedom Hamad Al-Kuwaitijem u Dubaiju.

-Velika mi je čast i zadovoljstvo, što sam danas imao priliku, da u ime Crne Gore, potpišem Memorandum o saradnji i razumijevanju. Očekujem da ćemo kao rezultat, imati priliku da u skladu sa naprednim praksama, na lakši i brzi način, dođemo do ostvarenja naših ambicioznih zamisli kada se govori o zakonodavnom okviru, edukaciji i prevenciji i odgovoru na potencijalne  sajber napade. Od posebne važnosti je i činjenica da se ovaj memorandum ne odnosi samo na Ministarstvo javne uprave nego i na sve relevantne institucije iz sistema i privrede Crne Gore. Zahvaljujem se domaćinima na ukazanom povjerenju i otvorenosti za dalju saradnju-kazao je ministar Marash Dukaj na potpisivanju.

Potpisivanje Memoranduma je prvi korak u realizaciji pomoći Savjeta za sajber bezbjednost UAE Ministarstvu javne uprave Crne Gore za osnivanje Bezbjednosno-operativnog centra Vlade Crne Gore CIRT (Cyber Incident Response Team) i Agencije za sajber bezbjednost.

Imajući u vidu da je sajber bezbjednost jedan od najvećih izazova modernog doba, te da zahtijeva intenzivnu međunarodnu saradnju i kontinuiranu razmjenu iskustava, informacija i znanja, kako na regionalnom, tako i međunarodnom planu, Crna Gora i Ujedinjeni Arapski Emirati  inteziviraće se saradnja u oblasti sajber bezbjednosti i sajber saradnje.

Dokumentom se promoviše saradnja u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija, zakonodavna i regulatorna rješenja u toj oblasti, odnosno saradnja u prevenciji sajber rizika i odgovorima na  sajber napade.

Memorandum o razumijevanju potpisan je na marginama Svjetskog samita Vlada koji se održava od 13. do 15. februara u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Svjetski samit Vlada je globalna, neutralna, neprofitna organizacija posvećena oblikovanju budućnosti vlada. Samit, u svojim raznim aktivnostima, istražuje dnevni red sljedeće generacije vlada, fokusirajući se na iskorišćavanje inovacija i tehnologije za rješavanje univerzalnih izazova sa kojima se čovječanstvo suočava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. jun 2023 13:20