Лекић / -Фото: Архива
22/04/2022 u 11:58 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потпредсједница СД-а: Нова власт има више министара него посланика

Избјегавајући разговор о принципима, са нама се покушавало трговати функцијама, тврди Лекић за "Дан"

Наш став око владе Дритана Абазовића, односно Владимира Јоковића, сасвим је јасан: таква влада, која озбиљно претендује да буде гора и штетнија од владе Здравка Kривокапића, нема подршку Социјалдемократа, упркос покушајима трговине функцијама за наша три гласа у парламенту.

Чињеница да у Скупштини, након дуготрајних, исцрпних преговора и оволико изгубљеног времена, немамо квалификовану тропетинску већину, говори само о томе да је концепт мањинске владе, и прије њеног формирања, прича која неће, на жалост свих добронамјерних грађана, бити успјешна.

Подсјетићу да су управо из ГП УРА износили ставове да је подршка 49 посланика најважнија, а да је све друго мање битно. Изгледа да су, ипак, битније функције, наводи у разговору за "Дан" потпредсједница Социјалдемократа (СД) Милица Лекић.

Додаје да ово значи да ћемо имати најгломазнију Владу до сад, са чак 20 министара, што је више од броја посланика, 16, који имају партије које ће партиципирати у извршној власт.

– Истовремено, нећемо имати оно што је била суштина – договор о деблокади бројних институција – истиче Лекић.

Наша саговорница тврди да су Социјалдемократе одбиле да партиципирају у Влади јер са дијелом њених конституената нијесу могли постићи договор око елементарних принципа које су, на самом почетку преговора, јасно поставили и навели као услов да буду дио мањинске владе.

– Избјегавајући разговор о принципима, са нама се покушавало трговати функцијама. Дио разговора била су разна министарства, која су се мијењала из дана у дан, а нуђена су и руководећа мјеста у највећим државним компанијама попут ЕПЦГ, ЦЕДИС-а… Све те понуде смо одбили, враћајући причу на принципе, око којих се нијесмо могли договорити. За нас је неприхватљиво да анти-НАТО и проруски оријентисана партија има мјесто предсједника Скупштине у држави која је чланица НАТО-а, као и да се таквој партији додијели доминантна улога у новој влади и неки од кључних ресора. Нелогичност оваквог рјешења посебно се види у томе што предсједник Скупштине има и вето у Савјету за безбједност и одбрану, али и у чињеници да баш сада, када се због немилих дешавања у Украјини види важност колективног система безбједности, ми на чело Скупшине доводимо некога ко је против тог безбједносног система – навела је Лекић.

Подвлачи да имају афирмативан став по питању учешћа СНП-а у Влади, али не да они одређују услове.

– Не на начин да СНП одређује услове и да се политика Владе прилагођава СНП-у, већ да се они прилагоде политици 44 посланика опозиције и ГП УРА. То се, нажалост, није догодило и ми добијамо владу Владимира Јоковића која ће радити у служби политичке агенде СНП-а, што је за нас неприхватљиво. Ми ћемо, као што смо до сад били озбиљна опозиција влади Здравка Kривокапића, наставити да будемо озбиљна опозиција влади Владимира Јоковића, а зли језици би можда рекли и влади Александра Вучића – казала је Лекић.

Према њеном мишљењу, ова влада је плод трговине функцијама јер нема визије развоја.

– Због трговине, ми данас имамо погажен споразум који су потписали посланици опозиционих партија (њих 39), а којим се за одлуке од великог значаја, попут уговора са СПЦ, "Отвореног Балкана" и пописа становништва, одлучује консензусом свих конституената Владе. Данас, за разлику од тог споразума, имамо нови, а јавност још увијек није начисто с тим да ли он подразумијева квалификовану или просту већину, нити шта би та квалификована већина требало да подразумијева. Да сумирам, на крају смо добили споразум чији је циљ био не споразумијевање око најважнијих тема, већ њихово заобилажење – сматра наша саговорница.

На питање о запошљавању без конкурса, које је било карактеристично за тридесетогодишњу владавину ДПС-а, а са том праксом је настављено и у влади Здравка Кривокапића, Лекић каже да, иако су у мандату влада у којима су партиципирали запослења спровођена по закону, несумњиво јесте било пропуста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 05:43