Lekić / Foto: Arhiva
31/08/2022 u 18:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpredsjednica Šehovićeve partije: Situacija zadnje dvije godine je pogodna za pošalice

Pucali smo sami sebi u koljeno, uz izgovor da nam treba pomirenje

Vlade su u posljednje dvije godine, nepoštovanjem apela međunarodnih partnera oko prioriteta, učinile sve da Crnoj Gori zatvore brzu traku ka Evropskoj uniji (EU), ocijenila je potpredsjednica SocijaldemokrataMilica Lekić.

Ona je kazala da je osvrt na posljednje dvije godine, još puno prije njihovog formalnog isteka, sprinterski prešao put od “neka padne da osvježi” do “pada pada, jedna po jedna vlada”.

“Iako pogodna za pošalice, situacija od avgusta 2020. naovamo je pokazala samo monumentalnu neposobnost partija koje su činile vlast da naprave i najmanji korak. Ako se ne računaju oni unazad“, rekla je Lekić.

Onaj e kazala “da smo pucali sami sebi u koljeno, uz izgovor da nam treba pomirenje“.

“Pune dvije godine “mirenja” sa neofašističkim organizacijama, samodeklarisanim četnicima i velikodržavnim pretenzijama susjeda, imale su vrlo čudan rezultat za jedno pomirenje: prvu vladu koja je pala zbog razdora; drugu koja je pala zbog razdora; treću koju je gotovo nemoguće formirati zbog razdora“, navodi Lekić.

Kako je rekla Lekić, umjesto ignorisanja tema koje dijele i fokusiranja na evropski posao, vlade su, uslovljene dogovorima van Crne Gore, identitetske teme otvarale jednu za drugom, „ostavivši nas na kraju u raljama sopstvenog raskoraka“.

“Nije riješeno jedno jedino pitanja zbog kojih su te vlade formirane – deblokada Sudskog savjeta, Ustavnog suda i izbor vrhovnog državnog tužioca”, ističe Lekić.

Te vlade su, kako je rekla navela Lekić, rješavale otvorena pitanja po nekom svom principu, korisnom jedino za blic-marketing.

“Riješili smo otvoreno pitanje. Kako ste ga riješili? Pristali smo na sve što je od nas traženo“, navodi Lekić.

Kako je kazala Lekić, budući da se nova većina ponašala kao da nije ni potpisivala političke sporazume u susret formiranju vlada, koji su očigledno bili za jednokratnu upotrebu, bilo je za očekivati da im tek nije teško da pogaze usmenu riječ.

“Tako je otvorena laž promovisana u legitimno političko sredstvo, baš kao što su ekstremne grupacije promovisane u poželjne vladine partnere, a građanska opcija konstantno degradirana. Sve to dvogodišnje mrcvarenje, koje je očigledno Gordijev čvor, nije dozvalo pameti dio političkih struktura koje bi i sad, pošto-poto, na još jedan krug bildovanja političke potentnosti na račun države, umjesto na izbore“, navodi Lekić.

Ističe da nijesu svjesni “onoga čega njihova “baza” odavno postaje svjesna – da su dolaskom na vlast i utrkivanjem u svemu onome što su odlike loše politike, ostavili sopstvene glasače na ledini“.

“Sad svi znamo da njima to znači brutalno sprovođenje interesa vrha partija. A glasačima je značilo bolji kvalitet života“, navela je Lekić.

Ona je rekla da je baš zato i tako jako iznevjereno očekivanje građana da će nove vlade riješiti neke nepobitne mane prethodnog političkog sistema.

“Ali je i zato, što je odlično, otrežnjenje brže. A izbori… nijesu daleko“, zaključuje Lekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:44