ФОТО: Са сусрета / - IGOR SLJIVANCANIN
18/05/2022 u 15:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потпредсједница Скупштине разговарала са амбасадорком Шведске

Потпредсједница Бошњак исказала је задовољство што је Шведска као једна од најразвијенијих европских земаља препознала важност европске интеграције Западног Балкана, а поготово Црне Горе

Потпредсједница Скупштине Црне Горе др Бранка Бошњак састала се са Нј.Е АникомБен Давид, амбасадорком Шведске у Црној Гори и Александром Пјер Дутријом, замјеником амбасадорке.

Потпредсједница Бошњак исказала је задовољство што је Шведска као једна од најразвијенијих европских земаља препознала важност европске интеграције Западног Балкана, а поготово Црне Горе.

Она је истакла да је на европском путу Црне Горе од изузетне важности чињеница да се све парламентарне партије залажу за приступање Европској Унији, као и висок проценат грађана. Она је такође упознала амбасадорку са последњим дешавањима у вези са хапшењима челних људи правосудног система истичући да владавина права мора заузети кључну улогу у процесу реформе, а што је од круцијалне важности за процес приступања Европској Унији.

Амбасадорка Бен Давид је упознала потпредсјендицу да је актуелни захтјев Шведске за улазак у НАТО добио потребну већину у шведском парламенту и да је овај чин након деценија неутралности историјски тренутак за ту земљу. Она је истакла да је захтјев за придруживању овом војном савезу резултат њихове забринутости за безбједност због руског агресорског рата против Украјине.

Амбасадорка је изразила наду да ће Скупштина Црне Горе у што краћем року пружити подршку ратификацији чланства Шведске у НАТО савезу. Потпредсједница Бошњак је истакла да Црна Гора поштује одлуку Шведске о приступању НАТО савезу, сматрајући да ће то ојачати тај савез, те је изразила спремност Скупштине Црне Горе да уважи ову историјску одлуку Парламента Шведске И ратификује споразум о приступању

НАТО-у у што краћем року. Саговорнице су такође разговарале и о значају родне равјноправности за друштво у цјелини, што Шведска на свом примјеру јасно показује. Оне су дале подршку борби за равноправно учешће жена у политичком животуи, али и у борби против говора мржње и насиља над женама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:11