/ - фото: саша матић
17/06/2022 u 16:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потпредсједник Коњевић: Законом о Влади ријешити бројне недоумице

Осим што ће се прецизно уредити овлашћења и надлежности Владе, овим Законом биће дефинисан однос између Скупштине и Владе

Закон о Влади треба да уреди на адекватан начин бројна питања која су до сада изазивала недоумице, давале могућност за дјеловање супротно демократским стандардима и принципима,  оцијенио је потпредсједник Владе за политички систем и унутрашњу политику Рашко Коњевић на конститутивној сједници Радног тијела за припрему предлога овог акта којој је присуствовао и министар јавне управе Marash Dukaј.

- Пред вама је велики изазов али и прилика да, по први пут, предложите на који начин Влада треба да  функиционише, да би показала суштинску посвећеност владавини права и зрелост доносилаца одлука.  Важно је да поштујемо рокове приликом израде акта, односно план да закон буде на првом  јесењем засиједању Скупштине Црне Горе- казао је потпредсједник Коњевић члановима Радног  тијела. 

Осим што ће се прецизно уредити овлашћења и надлежности Владе, овим Законом биће дефинисан однос између Скупштине и Владе, као и однос у погледу надлежности и овлашћења између Владе и Предсједника Црне Горе.

Такође, биће дефинисана овлашћења Владе у тзв. техничком мандату. Министар Дукај је казао да је припрема овог прописа приоритет Министарства јавне управе: 

- Преузимајући ресор јавне управе прва тачка агенде била је што прије формирати Радни тим за  припрему Предлога закона о Влади и уложити све напоре да се у црногорском законодавству по први пут уреде сва питања од значаја за организацију и функционисање Владе као извршне власти”. 

“Припремом Предлога закона о Влади, Министарство јавне управе, као и 43. Влада Црне Горе показује зрелост и озбиљност свог дјеловања, што ће у крајњем резултирати да ова и свака будућа Влада у складу са најбољим праксама и принципима доброг управљања врши своју функцију отворено и усмјерено према грађанкама и грађанима Црне Горе”, закључио је Дукај.На састанку је констатовано да би било добро да се паралелно са израдом Закона о Влади ради и на Закону о Скупштини и апеловали на парламент да што прије крене са овом активношћу. Након што Влада да сагласност на нацрт Закона о Влади, сходно процедури, он ће бити стављен на јавну расправу, како би се добио додатан квалитет и заинтересованој јавности дала прилика да учествује у креирању овако важног акта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:32