Muratović / Foto: IVAN PETROVIC-IPE
12/12/2022 u 15:45 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja: Institucije u v.d. stanju, građani ispaštaju

Svima je dosadila priča oko nacionalnih i vjerskih podjela, u Crnoj Gori ima mjesta za sve, kaže Muratović u razgovoru za "Dan"

Aktuelna politička situacija u Crnoj Gori manifestuje se kroz duboku krizu usled političkog nepovjerenja i institucionalne nefunkcionalnosti, gdje su nam skoro sve institucije u v.d. stanju ili tehničkom mandatu, što se i te kako odražava na život građana naše države, ocijenio je u razgovoru za "Dan" Aldin Muratović, potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja.

On ističe da njegova partija vidi izlaz u što hitnijem izboru sudija Ustavnog suda, a nakon toga skraćenju mandata aktuelnom sazivu Skupštine Crne Gore i raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora, koji bi se održali zajedno sa predsjedničkim u prvom kvartalu naredne godine.

– Očekujem prijevremene parlamentarne izbore i da se građani izjasne kakvu vlast žele. Ove dvije vlade su, po meni, prelazne vlade. Кada je u pitanju investiciono ulaganje, sjever Crne Gore nije vidio boljitak od dvije vlade formirane nakon 30. avgusta 2020. godine. Prethodne dvije godine se skoro ništa nije radilo – kazao je Muratović i dodao da su brojni strateški projekti na sjeveru države blokirani.

On očekuje da će se sledeća vlada baviti isključivo ekonomskim razvojem i da će ostaviti po strani decenijske političke profite pojedinih stranaka koje su forsirale nacionalne i vjerske podjele.

image
Foto: IVAN PETROVIC-IPE

– Mislim da je svima dosadila priča oko nacionalnih i vjerskih podjela. U Crnoj Gori ima mjesta za sve. Stranka pravde i pomirenja je formirana na osnovu tih principa, da se u Crnoj Gori nađu pravda i pomirenje, i težimo tome. Forsiraćemo pomirenje i pravdu, da se ljudi koji su nanijeli štetu državi izvedu pred lice pravde i da ova država krene pravim putem, putem evropskih integracija, u pravom smislu, i putem ekonomskog razvoja – poručuje Muratović, koji očekuje da će skorije početi rasplet političke situacije, prije svega izborom sudija Ustavnog suda, a samim tim i deblokadom institucija, koje se većinom u v.d. stanju.

Naš sagovornik živi u Petnjici i kaže da su ta opština i cijeli sjever već decenijama zapostavljeni od strane državne vlasti, posebno po pitanju ekonomskog razvoja i značajnijeg strateškog ulaganja za podizanje standarda građana. Upozorava da nije zaustavljeno ni iseljavanja iz ovog dijela države.

image

Muratović sa novinarkom "Dana"

Foto: IVAN PETROVIC-IPE

– Za sjever treba pod hitno otvoriti investicioni ventil, gdje bi se stvorila mogućnost otvaranja radnih mjesta u realnom sektoru. Sjever Crne Gore je dragulj, koji ima veliku vrijednost i potencijal da bude zamajac razvoja naše države. I zato se nadam da će se buduća vlada bazirati na ekonomskom razvoju, a ne na produbljivanju podjela i ideoloških razlika. Aktuelna vlast nije uspjela da poboljša standard građana u značajnoj mjeri, iako je imala političku volju za to. Ova vlast je tranziciona, odnosno prelazna vlast, poslije višedecenijske vladavine režima koji je doveo Crnu Goru do ovog stanja u svakom smislu. Nadam se da će građani Crne Gore dati šansu novim političkim subjektima, koji imaju znanje, viziju i volju da Crnu Goru učine boljom državom za život – rekao je Muratović.

Mladi da ostanu i da se bore

Muratović je sa porodicom ostao da živi u Petnjici, uvjeren da će se u budućnosti bolje živjeti na sjeveru države.

– Ostao sam u Petnjici jer sam ubijeđen da ima nade za bolje sjutra, da mogu dati određeni doprinos društvenoj zajednici i razvoju Petnjice i Crne Gore. To je moj životni moto: da svi građani i Petnjice i Crne Gore imaju bolje uslove života. Apelujem na mlade i obrazovane ljude da ostanu u mjestima gdje su rođeni i da se kroz društveno-politički angažman izbore i daju doprinos zajednici u kojoj žive, jer predaja i odlazak nijesu rješenje – poručio je Muratović.

Prema njegovim riječima, realni sektor na sjeveru Crne Gore gotovo da i ne postoji.

– To je svedeno na ugostiteljske i trgovinske objekte. Nemamo proizvodnju, u kojoj vidimo šansu razvoja kompletnog sjevera, pa i Petnjice. Očekujemo i raspisivanje tendera za drugu dionicu autoputa, što bi uticalo na razvoj ove regije. Nadam se da će se stanje na sjeveru popraviti – istakao je Muratović odgovarajući na pitanje "Dana" da li se dovoljno ulaže u sjever zemlje.

Кomentarišući odnos vlasti prema sjeveru Crne Gore, on je ocijenio da će, ukoliko se nastavi ovakav način vođenja politike prema tom dijelu države, to produbiti probleme i usloviti nastavak iseljavanje sa ovog područja.

– Nadam se da se to neće desiti. Sjever države ima veliki razvojni potencijal, prije svega u poljoprivredi, turizmu, drvopreradi, vodnim potencijalima, ali za sve to je potrebna podrška države i politička volja vlasti. Do sada to nijesmo imali, a nadam se da će se to promijeniti u budućnosti. Očekujem da država obezbijedi investicije na sjeveru, kako bi on oživio – kazao je Muratović.

Ukazao je da skoro sve opštine na sjeveru imaju negativan prirodni priraštaj.

– Jedino Rožaje ima blagi pozitivan prirodni priraštaj. Taj parametar odslikava pravo stanje na sjeveru države. Nažalost, zatvorena je i većina seoskih škola, odnosno one koje imaju područna odjeljenja, ili imaju samo par učenika – rekao je Muratović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. mart 2023 09:14