/ - фото: САША МАТИЋ
02/12/2021 u 15:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Повећање додатка за припаднике одређених сектора полиције

У складу са Законом о сигурности поморске пловидбе, Влада је донијела одлуку о оснивању националног одбора за олакшице у поморском саобраћају

Влада је донијела, на данашњој сједници, одлуку о измјенама одлуке о специјалном додатку.

- Измјеном се додатак за полицијске службенике у сједишту Сектора полиције посебне намјене, Противтерористичке јединице полиције и Групе за противдиверзиону заштиту повећава са 10 одсто на 30 одсто основне зараде, а за полицијске службенике Посебне јединице полиције и Јединице за подршку и логистику са 10 одсто на 20 одсто. Такође, у складу са препорукама Заштитника људских права и слобода, предвиђен је и додатак на основну зараду запосленима у Управи за извршење кривичних санкција који раде у Б, Д и Ф одјељењу Затвора за дуге казне- наводе из Владе.

У складу са Законом о сигурности поморске пловидбе, Влада је донијела одлуку о оснивању националног одбора за олакшице у поморском саобраћају.

- Национални одбор се оснива ради спровођења и давања препорука за унапређење мјера, активности и технолошких поступака којима се олакшава обављање међународног поморског саобраћаја и проток путника, пртљага, терета и/или поште и за имплементацију јединственог националног прозора у поморству („Мaritime Single Window“)- наводе у саопштењу.

Влада је донијела Одлуку о измјени Одлуке о одређивању изворишта намијењених за регионално и јавно водоснабдијевање (јавним водоводом) и утврђивању њихових граница.

- Основни разлог за доношење Одлуке садржан је у потреби имплементације Закона о водама и чињеници да су у претходном периоду у Црној Гори оформљење три нове општине: Гусиње, Петњица и Тузи, које су се издвојиле из постојећих општина Плав, Беране, односно Главног града Подгорица, усљед чега је неопходно постојећу Одлуку измијенити и допунити извориштима која се користе за јавно водоснабдијевање на територији новоформираних општина- наводе у саопштењу.

Усвојена је Информација о извођењу хитних интервентних радова у сврху регулације и заштите од штетног дејства вода. Комисија образована од стране Управе за воде извршила је преглед рјечних корита у општинама Андријевица, Беране, Бијело Поље и Мојковац. Након теренског прегледа и распложивих геодетских и катастарских подлога, Комисија је дала анализу и потребу за процјеном даље опасности, као и оцјену постојећег стања и предлог санационих мјера за извођење хитних интервентних радова. Такође је констатовала у својим извјештајима негативне процесе у рјечним коритима и дала предлоге интервентних мјера. У циљу спрјечавања евентуалне експлоатације материјала приликом извођења неопходних радова, те што ефикасније реализације радова ради заштите од поплава, Влада је задужила Управу за воде и Министарство одбране да закључе Споразум којим ће се ангажовати инжењерска јединица за извођење послова.

Влада је усвојила Извјештај о примјени Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и квалитету спроведених јавних расправа у припреми закона и стратегија за 2020. годину.

- Усвојен је Програм мјера за унапређење стања ухрањености и исхране у Црној Гори са Акционим планом од 2021. до 2022. године. У дискусији је наведено да усвајање овог Програма произилази из потребе да се настави са усклађивањем националних активности које још увијек нису испуњене у складу са регионалним препорукама донесеним од стране Свјетске здравствене организације за европски регион (Европски акциони план за храну и исхрану 2015-2020). Програм има за циљ да подржи активности на нивоу Владе и друштва како би се значајно побољшало здравље и добробит становништва, смањиле здравствене неједнакости и ојачало јавно здравље. Пушење, неправилна исхрана и употреба алкохола и даље представљају три водећа превентабилна фактора који доводе до пријевременог оболијевања и умирања. Повећана тјелесна маса, повећан унос хране која има високу енергетску вриједност, унос засићених масти, транс-масти, шећер и со, као и исхрана са ниским уносом воћа, поврћа и интегралних житарица водећи су фактори ризика и приоритетни проблеми које овај Програм жели ријешити. Средства потреба за реализацију мјера садржаних у овом Програму износе 325.000 еура, а обезбијеђена су из редовног буџета здравственог система Црне Горе и донација- наводе у саопштењу.

Влада је прихватила Предлог за уступање Општини Тиват на привремено коришћење локације „Опатово“ у Тивту. У том контексту, Влада је дала сагласност да се бивше војно складиште „Опатово“ уступи на привремено коришћење за потребе смјештаја Службе заштите Општине Тиват, до изградње нове ватрогасне станице, а најдуже до привођења намјени локације, у складу са важећим планским документом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 18:20