Права Црна Гора / - фото: Права Црна Гора
27/05/2022 u 15:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Права Црна Гора: Док се не расвијетли случај убиства Душка Јовановића нема пуне слободе у Црној Гори

Само једна особа је осуђена као саизвршилац у том злочину, а други саизвршиоци и налогодавци још увијек нису приведени правди, саопштено је из Праве Црне Горе

Убиство главног и одговорног уредника листа „Дан” Душка Јовановића, које се десило на данашњи дан прије 18 година, још увијек није расвијетљено у потпуности. Само једна особа је осуђена као саизвршилац у том злочину, а други саизвршиоци и налогодавци још увијек нису приведени правди, саопштено је из Праве Црне Горе.

Како се у саопштењу наводи, Душко Јовановић је убијен јер је откривао истину, која је некоме очигледно много сметала.

- Истрага убиства Душка Јовановића мора коначно открити коме је то истина сметала толико да убије најхрабријег новинара кога је Црна Гора имала и ко је вршио опструкције у истрази, које су довеле до тога да ни данас тај случај није до краја разријешен. Предсједник Владе у вријеме убиства Душка Јовановића био је Мило Ђукановић. Случај убиства до данас није разријешен, а Дритан Абазовић који је прошле године говорио да ће се залагати за разрјешење убиства Душка Јовановића је у међувремену успоставио политичку сарадњу са Милом Ђукановићем. Послије 18 година од убиства се наставља постављати питање да ли постоји стварна политичка воља владајућег режима да се тај случај ријеши до краја или се само покушавају сакрити налогодавци убиства? Неопходно је створити одговарајуће услове за слободно и објективно извјештавање јавности у којима новинарима неће бити угрожен живот, због њиховог објективног извјештавања - поручили су из Праве Црне Горе.

Они додају да не можемо говорити да су у Црној Гори новинари у довољној мјери заштићени да могу слободно и објективно извјештавати јавност о свим важним питањима, све док се случај убиства Душка Јовановића и други слични случајеви убистава и насиља над новинарима не разријеше.

- Права Црна Гора је начинила важан корак у смјеру стварања безбједнијег окружења за рад новинара, предлагањем измјена Кривичног законика, које је Скупштина Црне Горе усвојила прошле године. Овим измјенама су прописане оштрије казне за убиство и нападе на новинаре, да би се превентивно дјеловало и спријечили случајеви убиства новинара. Залажемо се да се убиство Душка Јовановића коначно разријеши до краја и зато позивамо тужилаштво да предузме све неопходне кораке у том смјеру, јер је недопустиво у једној правној држави да најхрабрији новинари гину због изговорене или написане ријечи. Душко Јовановић се храбро борио да изнесе истину на видјело, што нас обавезује да истину о његовом убиству откријемо до краја. Док се не расвијетли случај убиства Душка Јовановића нема пуне слободе у Црној Гори - закључили су из Праве Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:45