/ Конгрес Бошњачке странке, архива, фото: Лазар Ружић
06/06/2021 u 07:34 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предложене нове одредбе у статуту БС-а: Укидају политичког директора, уводе генералног секретара

У циљу спречавања непотизма у органу странке, на истом нивоу организовања не могу бити функционери коjи су сродници у правоj линиjи и побочноj до другог степена сродства, сродник по тазбини до првог степена сродства, брачни и ванбрачни супружник, као и члан заjедничког домаћинства, пише "Дан"

У сусрет Конгресу Бошњачке странке (БС) у недјељу, 13. јуна, осим што ће бити изабран нови предсједник партије, припремљен је и нов Статут којим се уводи низ нових одредби, а које ће допринијети бољем и квалитетнијем вођењу партије и функционисању унутар партије. Једна од основних новина је што се уводи функциjа генералног секретара, умjесто досадашње политичког директора. Како сазнајемо, формира се и генерални секретариjат, коjи ће у оквиру овог тиjела, на основу унутрашње систематизациjе имати секретариjате за одређене области.

Досадашњи политички директор партије је био догогодишњи функцинер странке Суљо Мустафић, који је од стране неколико одбора и предложен за новог предсједника, а који се на јучерашњој сједници Главног одбора одрекао те кандидатуре, па је одлучено да Ервин Ибрахимовић буде једини кандидат за новог лидера странке.

Како се Бошњачкој странци често преписивало да је странка у којој непотизам доминира, новим Статутом је и то питање ријешено.

– У циљу спречавања непотизма у органу странке, на истом нивоу организовања, не могу бити функционери коjи су сродници у правоj линиjи и побочноj до другог степена сродства, сродник по тазбини до првог степена сродства, брачни и ванбрачни супружник, као и члан заjедничког домаћинства – наводи се у Статуту.

Институт "Слободна столица" омогућава члановима учешће у сједницама без права одлучивања

Институт "Слободна столица" остваруjе се на начин што предсjедник странке, односно предсjедник ОО обезбjеђуjе сваком члану партије могућност учешћа на сjедници ГО, односно сjедници ОО, без права одлучивања.
Како се наводи, члану БС коjи учествуjе на сjедници ГО, односно ОО даjе се могућност да делегира одређену тему, постави питање, упути критику на рад поjединих органа партије, те изнесе сазнања од важности и интереса за странку. Може и да тражи одговор на релевантна страначка питања, делегира све оно што jе од интереса и значаjа за БС или присуствуjе сjедници без укључивања у рад.
Члан БС-а наjмање три дана приjе одржавања сjеднице ГО или ОО, доставља захтjев за коришћење Института "Слободна столица" генералном секретару БС-а, односно секретару ОО у зависности којој сједници жели присуствовати.
Члан БС у захтjеву наводи и разлог учешћа на сjедници. Одлуку о учешћу члана БС-а на сjедници ГО, односно ОО доноси предсjедник БС, односно предсjедник ОО наjкасниjе 24 сата пред одржавање сjеднице.

Бошњачка странка има Политички савjет, као савjетодавно тиjело. Предсjедника Политичког савjета бира Главни одбор. Надлежности Политичког савjета БС су из домена разматрања кључних политичких, националних, друштвених, идеjних питања, коjа су од важности за дефинисање политичких праваца дjеловања БС-а. Састав Политичког савjета БС одређуjу се посебним актом коjи на предлог Предсjедништва доноси Главни одбор.

Још један од новитета је и Суд части БС.
– Суд части рjешава о свим спорним питањима у БС-у и рjешава по жалбама на одлуке о искључењу из чланства, одлуке о опозиву са страначке функциjе, одлуке о опозиву са jавних функциjа у органима власти или другим jавним руководећим функциjама, одлуке о утврђивању листе кандидата за изборе у органе БС или органе власти и друге руководеће или jавне функциjе, кршење изборне процедуре и друге нерегуларности у изборном процесу, изборне резултате – предвиђено је новим статутом партије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:39