/ - фото: ИГОР ШЉИВАНЧАНИН
04/05/2022 u 17:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједница Скупштине разговарала са шефицом Делегације ЕУ

Предсједница Ђуровић је изразила очекивање да ће питање потписивања Темељног уговора са СПЦ бити ријешено у складу са Уставом и законом

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић састала се данас са шефицом Делегације ЕУ у Црној Гори,  Оаном Кристином Попом.

На састанку су размијењена мишљења о важности подршке и помоћи Европске уније нашој земљи, уз обострано очекивање да ће сви политички актери дати конструктиван допринос у обезбјеђивању неопходних реформи, како би процес европске интеграције Црне Горе у ЕУ био значајно убрзан до краја мандата актуелног скупштинског сазива. 

- Предсједница Ђуровић је нагласила да наша земља досљедно остаје на свом европском и евроатлантском путу, те да ће као поуздана чланица и партнер НАТО савеза посвећено испуњавати обавезе. С тим у вези, она је навела да је за Црну Гору као земљу кандидата која је најдаље одмакла у преговарачком процесу, од изузетне важности да институције Европске уније уваже потребу проширења за земље Западног Балкана. Овом приликом, предсједница се осврнула и на неопходне реформе у поглављима 23 и 24 и оцијенила да посљедња дешавања иду у прилог посвећеној борби против организованог криминала и корупције. У том контексту, она је изразила увјерење да ће „пут у европску породицу којој желимо да припадамо у пуном капацитету“ бити олакшан управо на основу индивидуалних постигнутих резултата-наводи се у саопштењу.

-Као земља кандидат која је отворила сва преговарачка поглавља, а три привремено затворила вјерујемо да ћемо у најскоријем периоду добити Извјештај о испуњењу привремених мјерила како бисмо при крају овог мандата добили и датум када би Црна Гора могла постати чланица Европске уније-навела је предсједница Ђуровић. 

Током разговора, истакнуто је да ће у циљу изградње зрелог друштва у фокусу мандата предсједнице Ђуровић, бити континуирани дијалог и сарадња свих политичких актера.

Она је нагласила и важност јачања контролне и надзорне улоге законодавног дома, при чему је од круцијалног значаја сарадња са ДРИ. 

Предсједница Ђуровић је изразила очекивање да ће питање потписивања Темељног уговора са СПЦ бити ријешено у складу са Уставом и законом као са свим осталим вјерским заједницама, апострофирајући да је важно нагласак дјеловања усмјерити на економију. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:39