Фото: Скупштина / - IGOR SLJIVANCANIN
10/05/2022 u 16:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједница Скупштине са амбасадором Словеније

Предсједница Ђуровић је разговарала са амбасадором Прескером о реформским процесима, истичући да владавина права заузима кључну улогу у преговарачком процесу,

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић састала се данас са НЈ.Е. Грегором Прескером, амбасадором Републике Словеније у Црној Гори.

У отвореном разговору, предсједница Ђуровић је подсјетила на одличне билатералне односе, истичући да заједничка европска перспектива представља подстицај за унапређење сарадње у питањима од обостраног интереса. Она је захвалила амбасадору Прескеру на континуираној техничко-експертској подршци Словеније у процесу придруживања Европској унији и указала на важност даље конструктивне сарадње на локалном и државном нивоу.

На тој линији, предсједница Ђуровић је разговарала са амбасадором Прескером о реформским процесима, истичући да владавина права заузима кључну улогу у преговарачком процесу, те да је циљ нове владајуће већине да у што краћем року испунимо привремена мјерила за поглавља 23 и 24 и добијемо Извјештај о реализацији привремених мјерила. Предсједница је закључила да реформе у правосуђу у коначном могу допринијети владавини права, што је неопходно за стварање подстицајних услова за улагање словеначких инвеститора.

Предсједница Ђуровић је указала на неопходност одржавања континуиране добре сарадње између законодавних власти Црне Горе и Републике Словеније, без обзира на персоналне промјене. Такође, исказала је захвалност за политичку подршку коју Република Словенија већ дуго пружа Црној Гори у области европских интеграција и пружила увјеравања да ће Црна Гора наставити да предано и максимално озбиљно ради на испуњавању свих потребних критеријума за приступање ЕУ. 

Говорећи о актуелној друштвено-политичкој ситуацији у Црној Гори, предсједница је истакла потребу превазилажења тренутне поларизације у Црној Гори са циљем остварења основног циља – приступања ЕУ, које подржава осамдесет одсто црногорских грађана. У том смислу, исказала је наду да ће опредијељеност за ЕУ бити тачка помирења и повезивања свих политичких субјеката у Црној Гори. 

Као своје приоритете предсједница је навела доношење закона о Скупштини и Влади, као и рад на реформи изборног законодавства коју је потребно покренути у што скоријем року, и изразила очекивање да ће све политичке партије бити отворене за сарадњу и политички дијалог о тој теми. 

Када је ријеч о обједињавању локалних избора, предсједница Ђуровић је казала да је то било неопходно како би се избјегло одржавање великог броја избора у кратком временском периоду, као и да би се осигурала успјешна туристичка сезона.  

Потенцирајући добру сарадњу коју Црна Гора и Република Словенија имају у области заштите животне средине, изразила је наду да ће се тај тренд наставити у будућности. 

Што се тиче положаја жена у Црној Гори, предсједница Ђуровић је најавила спремност да омогући проходност свих законских аката који имају за циљ побољшање њиховог статуса и подстицање родне равноправности и истакла да је то питање на високој позицији у њеној личној агенди.

Амбасадор Прескер је, уз захвалност за пријем, честитао предсједници Ђуровић на избору на челну функцију законодавне власти, истичући да је јако значајно што је на то мјесто након двадесет година поново изабрана жена. 

Он је подсјетио на веома активан и плодоносан однос Државног збора Републике Словеније са Скупштином Црне Горе и изразио очекивање да ће постојећа сарадња на нивоу парламената бити додатно унапријеђена. Указао је на важност политичке инклузивности и постизања консензуса око кључних питања како би наша земља напредовала на путу ка ЕУ. Управо међусобни дијалог и укљученост свих политичких актера, према ријечима амбасадора Прескера, представљају важну поруку за државе региона.

Током данашњег сусрета, било је ријечи и о унапређењу економске, културне и безбједносне сарадње, а нарочито је наглашена потреба још веће кооперативности у области туризма и свеукупног развоја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:29