Ilustracija / - FOTO: EPA
11/10/2022 u 18:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednici država članica Formata B9 osudili masovna bombardovanja ukrajinskih gradova

U ime naših država zahtijevamo da Rusija odmah prestane sa napadima na civile. Nećemo posustati u našim nastojanjima da se lica odgovorna za današnje zločine izvedu pred sud, navode predsjednici u izjavi

Mi, predsjednici Bugarske, Republike Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Slovačke i Sjeverne Makedonije osuđujemo masovna bombardovanja ukrajinskih gradova koja je nedavno izvršila Rusija, što predstavlja ratne zločine po međunarodnom pravu, navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika država članica Formata B9.

- Podsjećamo da za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti ne postoji institut zastarijevanja i da su pokriveni jurisdikcijom sudova širom svijeta. 

U ime naših država zahtijevamo da Rusija odmah prestane sa napadima na civile. Nećemo posustati u našim nastojanjima da se lica odgovorna za današnje zločine izvedu pred sud -navode predsjednici u izjavi.

Smatraju prijetnje predstavnika Rusije nuklearnim oružjem neprihvatljivim.

- U tom kontekstu ponovo potvrđujemo našu posvećenost zaštiti naših država i saveznika - naveli su Rumen Radev, predsjednik Republike Bugarske, Miloš Zeman, predsjednik Republike Češke, Alar Karis, predsjednik Republike Estonije, Katalin Novák, predsjednik Mađarske, Egils Levits, predsjednik Republike Letonije, Gitanas Nausėda, predsjednik Republike Litvanije, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Andžej Duda, predsjednik Republike Poljske, Klaus Iohannis, predsjednik Rumunije, Zuzana Čaputová, predsjednica Republike Slovačke, Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:02